Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bude hůř

Výraz „deprese“ byl ještě před pár týdny používán jako varování, jako cosi neblahého, čemu se snad dokážeme vyhnout. Dnes už se ekonomové vesměs shodují: deprese je tu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Výraz „deprese“ byl ještě před pár týdny používán jako varování, jako cosi neblahého, čemu se snad dokážeme vyhnout. Dnes už se ekonomové vesměs shodují: deprese je tu.

Čísla jsou přitom hrozivá, respektive taková, že podobná ještě nikdo neviděl. V Německu poklesly v prosinci objednávky průmyslu meziročně o 27 procent, o sedm procent za jediný měsíc. Meziroční propad německého exportu automobilů činil v prosinci 39 procent, v České republice 35 procent.

Průmyslové podniky se nyní zbavují zásob, takže objednávky i výroba budou dále prudce klesat. Pokud se situace v polovině roku neotočí, bude následovat masivní (ale opravdu masivní) propouštění.

Leckdo se spoléhá na fiskální stimuly, ale server www.eurointelligence.com upozorňuje na to, že německý rozpočtový stimul na pomoc ekonomice bude spuštěn až 1. července a to je prý bohužel pozdě. Mimochodem: kdy začne platit český rozpočtový balíček, aby měl ještě vůbec nějaký smysl? Bude český parlament schopen nějaké spolupráce? Jaký prostor dáme „balíčku“, když jen tzv. automatické stabilizátory (vyšší výplaty podpor, nižší výběr daní) zjevně způsobí prostřelení bariér maastrichtských kritérií?

Ekonomka Katynka Baryschová z Centra pro evropské reformy napsala zajímavý text o střední a východní Evropě. Ekonomové se přou, jaký bude dopad krize na střední Evropu. Postihne krize nás a Poláky více, nebo méně než západní Evropu? Podle Baryschové země střední Evropy nyní splácejí daň za svou otevřenost. Otevřenost je sice skvělá, ale současný náraz je bohužel příliš prudký a efekt okamžitý.

Země střední Evropy jsou maximálně integrovány do globálního řetězce výroby a obchodu s automobily a elektronikou. Právě tato odvětví se ukázala být daleko cykličtější, než si kdokoli v těch nejčernějších snech myslel. Americký prezident Barack Obama varoval, že nebude-li přijat záchranný plán, přijde „katastrofa“. O možné „katastrofě“ píše Baryschová v souvislosti se Slovenskem, které má snad nejvyšší podíl automobilové výroby na hlavu na světě.

Baryschová upozorňuje na to, že v západní Evropě bude sílit snaha zachovávat výrobu především doma a to, co se donedávna jevilo jako skvělé (tedy zahraniční vlastnictví bank), může vést k přesunu likvidity do mateřských zemí bank.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].