Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Podivuhodný kouzelník

Hlavní hrdina snímku Podivuhodný případ Benjamina Buttona má o čtrnáct let mladšího bratříčka. Jmenuje se Forrest Gump. Autorem scénáře o trampotách muže, žijícího od tělesného stáří pozpátku k dětství, je totiž Eric Roth.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Až zestárnu, stanu se kojencem.. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Až zestárnu, stanu se kojencem.. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Hlavní hrdina snímku Podivuhodný případ Benjamina Buttona má o čtrnáct let mladšího bratříčka. Jmenuje se Forrest Gump. Autorem scénáře o trampotách muže, žijícího od tělesného stáří pozpátku k dětství, je totiž Eric Roth, z jehož pera v polovině devadesátých let vzešel populární prosťáček s vášní pro čokoládové bonbony a schopností přimotat se ke kdejaké celebritě nebo důležité události.

Nyní Roth rozepsal do téměř tříhodinového tvaru pětadvacetistránkovou povídku F. S. Fitzgeralda a obdařil ji až příliš povědomými „forrestovskými“ atributy: i Podivuhodný případ Benjamina Buttona obsahuje jednoduše zapamatovatelné bonmoty tvářící se jako životní moudra, i on je pohádkově sentimentální stylizací, díky níž se individuální životní příběh na pozadí americké historie stává mýtem, na který autoři jako na věšák nabalují instantní úvahy o stárnutí, pomíjivosti a nevratnosti času.

Jediný na světě

To, že s projektem spojil jméno režisér David Fincher, bylo v tomto kontextu poměrně překvapivou zprávou. Autor takových hravě podvratných podívaných, jako byly filmy Sedm (1995) nebo Klub rváčů (1999), si v dosavadní tvorbě rozhodně nepotrpěl na sentiment a líbivost. Volba tohoto námětu snad mohla být krokem na jistější komerční půdu po finančním neúspěchu jeho skvělého kriminálního retra Zodiac (2007). Fincher ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].