Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

NERV a KSČ, Já a Ty a americké bonusy

Deník MF Dnes upozornil na to, že Jiří Havel – lídr kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu a ekonomický expert strany – citoval v nějaké své pseudovědecké patlanici z 80. let Stalina.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Deník MF Dnes upozornil na to, že Jiří Havel – lídr kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu a ekonomický expert strany – citoval v nějaké své pseudovědecké patlanici z 80. let Stalina. Pokud si toto „odhalení“ přála „antikomunistická“ ODS, bylo by vhodné premiérovi připomenout, že v osmičlenném týmu premiéra zvaném NERV se nachází pět bývalých členů KSČ (ty zbylé tři lze snadno identifikovat podle data narození).

V pseudovědeckých patlanicích ekonomů – z nichž mnozí jsou dnes konzervativci a liberálové – bychom jistě také našli vydařené citace. Když necitovali v 80. letech Stalina, tak citovali Gottwalda, a když ne Gottwalda, tak Husáka nebo Jakeše. Tím nenapadám jejich odborné a lidské kvality. Deník MF Dnes zkrátka otevřel Pandořinu skříňku.

O vytvoření společného podniku PPF, J&T a Daniela Křetínského řekl nejmenovaný zdroj deníku Hospodářské noviny, že „je to pro ně cesta, jak zajistit stabilitu jejich J&T banky, která má problémy s likviditou“. Lze to říci ještě jinak. Vrabci na střeše si štěbetají o tom, že banka J&T fungovala tak, že obcházela velké státní podniky, podniky se státní účastí a státní fondy (lesnické, rolnické, dopravy apod.) a slibovala vysoké zhodnocení jejich vkladů. A také vklady získávala. Proto je také velmi pravděpodobné, že „krize“ banky J&T byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].