Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po půl roce poprvé promluvila Natálka, dvouleté děvčátko, které letos v dubnu utrpělo popáleniny na 80 procentech těla po žhářském útoku českých neonacistů na dům romské rodiny ve Vítkově. Hodnotami přes 20 stupňů Celsia padaly teplotní rekordy. Ministerstvo průmyslu snížilo výkupní ceny energie ze slunce. Prvním prezidentem Evropské unie se stal Herman Van Rompuy. Tisíce lidí slavily na Národní třídě 20. výročí pádu komunistické diktatury a příchodu svobody.
Rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti a vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost, studium a nadhled. A také schopnost odolat faktu, že svoboda je těžká, komplikovaná věc a v každém člověku dříme chuť vrátit se do toho vězení, usnadnit si život tím, že až tolik svobody mít nebude, upozornil první český prezident Václav Havel oslavující občany, že éra diktatur a totalitních režimů rozhodně neskončila. Uctít výročí listopadu přišel na Národní i současný prezident Václav Klaus, kterému cestu k pamětní desce musela podle novinových zpráv „umést ochranka“.
Nedělej ostudu! volal na Klause shromážděný dav, nespokojený s jeho snahou rozbít Evropskou unii a přivést Česko zpět pod patronát Ruska. Sokolovská uhelná přestala dodávat svoje uhlí domácnostem. Zemřeli Ladislav Sitenský a Jan Reich. Výkon tuzemské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,8 procenta oproti předešlému stavu a analytické centrály ohlásily, že propad zdejšího hospodářství je u konce. Vlasta Chramostová oslavila 83. narozeniny. Ministerstvo financí zveřejnilo účet 123–3328001/0710 určený lidem, kteří se rozhodnou poslat vládě dar na snížení českého státního dluhu. Tým expertů ČVUT vyloučil, že by záhadné jevy objevující se už nějaký čas v rodinném domě ve Strašicích na Rokycansku – například samovolně se vzněcující ohně či praskání skla a žárovek – způsoboval člověk.
Odborníci mají teorii, že jde o vysokofrekvenční jev a hledají jeho zdroj, předestřel veřejnosti vědecké vysvětlení záhad mluvčí ČEZ Martin Sobotka. Účastníci světového summitu OSN o potravinové bezpečnosti v Římě se shodli na tom, že jejich cílem je vykořenit hlad na zeměkouli. Kvůli hrozbě, že stát nebude mít na výplatu důchodů a sociálních dávek, navýšila sněmovna na mimořádné schůzi schodek letošního rozpočtu z původně plánovaných 38 na 52 miliard korun. Fotbaloví reprezentanti prohráli 2:3 s Emiráty a 0:2 s Ázerbájdžánem. „Hanba!“ komentoval porážky zdejší tisk. V centru Chomutova demonstrovalo několik set místních občanů za odchod primátorky Ivany Řápkové, která sice postavila svoji politickou kariéru na vymáhání „morálky“ u jiných, ale pak o ní vyšlo najevo, že absolvovala právnickou fakultu v Plzni, aniž by ji tam někdy zahlédl některý z profesorů, u kterých měla skládat zkoušky a získávat zápočty.
Je to jenom náhoda, odpověděl bývalý senátor a vlivný severočeský politik Alexandr Novák (ODS) na otázku médií, jak se stalo, že on a jeho firmy vydělali víc než 14 milionů korun nákupem dvou nenápadných severočeských pozemků, jejichž cena později raketově stoupla, protože přes každý z nich má vést jeden plynovod. V Mostech u Jablunkova se propadl budovaný železniční tunel. V mezinárodním měření míry korupce kleslo Česlo z 45. na 52. místo na světě – za Botswanu a Kostariku. Velký průzkum mezi 20 tisíci pacienty 14 tuzemských fakultních nemocnic ukázal, že s velkým odstupem před ostatními městy se tady nejlépe a nejvlídněji léčí v Ostravě, Plzni a Hradci Králové.
Hodně se tam pilo. Jestli to někdo z nás udělal, byla to klukovina, určitě ne úmysl, komentoval brněnský policista Daniel Sochor svědectví pobouřených občanů, kteří vypověděli, že na oslavě Sochorových narozenin v brněnské restauraci Nekonečno zpívali přítomní policisté rasistické písně, nadávali si vzájemně do Židů, hajlovali a křičeli „Já jsem běloch, bílá síla“. Společnost EuroAgentur Hotels & Travel otevřela první košer hotel v Praze. Summit APEC v Singapuru došel k závěru, že se nepodaří do předem stanoveného termínu 1. 12. 2009 dojednat klíčovou klimatickou dohodu o omezení skleníkových plynů. Na hradu Špilberk vystavili „prokletý“ poklad Inků, o kterém se traduje, že byl příčinou zkázy jejich říše. Meteorologové dospěli k závěru, že teplo bude až do poloviny prosince.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2009 pod titulkem Minulý týden