Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Respekt_36_09 • Autor: Respekt
Respekt_36_09 • Autor: Respekt
Minulý týden • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Minulý týden • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Výbuch parovodního potrubí zničil třicet aut v centru Českých Budějovic. Vzrostly ceny ropy. Pietní akcí na Staroměstském náměstí si Praha připomenula, že uplynulo už 400 let od smrti rabína Jehudy Löwa ben Becalel zvaného Maharal. Na Moravu dorazil falešný burčák z Francie. Předseda ODS Mirek Topolánek dostal na koupališti v Hustopečích kamenem do hlavy; všichni čtyři mladíci, kteří po premiérovi házeli, se později sami přihlásili policii a jeden prohlásil, že si je k akci najal „neznámý člověk oblečený jako člen ODS“; po čase však vyšlo najevo, že někteří vrhači mají blízko k význačné osobnosti ČSSD, šéfovi tuzemských kolotočů a lunaparků Václavu Kočkovi, zatímco jiní mají legitimaci neonacistické Dělnické strany. Vedení ČSSD vyzvalo vedení ODS, aby obě strany společně vytvořily memorandum o slušnosti v politice. Pirátskou zátoku odstřihli od internetu. Ministr zahraničí Jan Kohout prohlásil, že Česko by v budoucí „evropské vládě“ mělo usilovat o rezort spravedlnosti.
Výběr lidí, kteří dostanou vakcínu, budeme muset velmi zpřísnit. Už teď je jasné, že tam nebudou ani všichni zdravotníci, prohlásila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková poté, co vyšlo najevo, že vláda místo plánovaných pěti milionů nakoupila jen milion dávek vakcíny proti mexické chřipce, jejíž pandemie se očekává na podzim.
Není třeba panikařit, těm, na které se vakcína nedostane, doporučuji chodit do sauny, otužovat se a jíst stravu bohatou na vitamin C, komentoval situaci pro MF Dnes profesor Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny. Na středních školách zanikly centrální osnovy a nahradily je rámcové vzdělávací programy. Zemřel Edward Kennedy. Ukázalo se, že České aerolinie jsou v mnohem větší ztrátě, než se myslelo (letos 2 miliardy korun), a že každý start letadla ČSA připíše k propadu dalších 100 tisíc korun. Operace zlomené pažní kosti na klinice v Českém Brodě zachránila život vzácného dudka chocholatého, který byl po rekonvalescenci vypuštěn do volné přírody v Pátku u Nymburka.
Rusové se vrátili k dobám studené války, před rok 1989 – ať už jde o korupci nebo oživení spících agentů, řekl nejmenovaný zdroj z české diplomacie deníku MF Dnes. Do kin přišli Hanebný pancharti. Na svitavském nádraží vzpomínali neonacisté na svého kamaráda Vlastimila Pechance, který tady v roce 2001 ubodal romského občana Otu Absolona a dostal za to 17 let vězení. Uplynulo 50 let od smrti Bohuslava Martinů. V Praze hráli Radiohead.
Já nevím, jestli on to téma tady otevře, komentoval mluvčí České biskupské konference Aleš Pištora zprávu, že představitelé židů a hinduistů v USA vyzvali dopisem papeže Benedikta XVI., aby během své nadcházející návštěvy mluvil v Česku o tuzemských Romech a odsoudil apartheid, v jakém jsou tady nuceni žít. Rostla pražská burza. Meteorologové informovali občany, že podle páry nad chladicími věžemi Temelína se dá předpovídat počasí: když je jí málo, bude hezky, když připomíná atomový hřib, přijdou bouře.
Od roku 1993 jsme ze státního dluhu nesplatili ani korunu, splácíme ho z nových půjček. Kdybychom ho chtěli opravdu začít splácet, museli bychom mít přebytkový rozpočet, stát by musel vybrat víc, než utratí, – ale to je z říše snů, prohlásil v novinách ministr financí Eduard Janota, který dlouhodobě varuje, že Česko se řítí do rozpočtových problémů, jejichž důsledkem může být i státní bankrot. V tuzemských vesnicích se slavily dožínky. Statistika vydala zprávu, že na českých silnicích letos zahynulo či bylo zraněno 1451 dětí. V řece Dřevnici v Otrokovicích chytili piraňu. Asociace cestovních kanceláří ČR dospěla k závěru, že nezvedne-li se nynější nízká návštěvnost, „mnoho českých hotelů nepřežije zimu“. Premiér Jan Fischer navštívil Vídeň. V Horním Bezděkově se konalo sochařské sympozium Kamenný most. Média přinesla zprávu, že buddhisté v Burjatsku chtěli prohlásit ruského prezidenta Dmitrije Medveděva bohem, ale on to prý odmítl. Zlevnily potraviny.

[email protected]

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2009 pod titulkem Minulý týden