Často hledáte, jak…
Obálka vydání 3/2009
3/2009 • 10.–17. 1. 2009

Češi v první linii

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Teď je to na nás

Ondřej Kundra, Silvie Lauder

Takovýto start svého předsednictví si zdejší úředníci nepředstavovali ani v těch nejdivočejších snech. V podstatě v tutéž chvíli, kdy jsme 1. ledna 2009 převzali na půl roku šéfování Evropské unii, přestal do Evropy přitékat plyn
z Ruska. Ve stejnou chvíli si Česká republika musí poradit nejen s plynem, ale jako země předsedající EU má na starosti i řešení současné blízkovýchodní bitvy.

Důležitější než život

Michal Komárek

Na Jana Palacha má spousta lidí hned jasný názor. O tom, zda to byl hrdina, mučedník, nebo zoufalá oběť vlastní bezradnosti a co si z jeho činu můžeme vzít, se dlouho debatovalo – pokud vůbec – maximálně po hospodách a v soukromí. Teď, čtyřicet let poté, co se polil benzinem a zapálil na protest proti všeobecné rezignaci, ovládající jeho okolí po srpnu 1968, se to mění.

Po kolejích jižním směrem

Jan Brabec

Více rychlíků a spěšných vlaků, kvalitnější příměstská doprava, nové vagony a rychlejší spojení s Evropou, to vše za cenu jen mírného zdražení. Startovní pozice letošní železniční osobní dopravy v Česku, respektive nového jízdního řádu, který začal platit v polovině prosince, vypadá výborně, ale tento ambiciózní plán má přece jen své zádrhele.

Lidovci jdou mezi lid

Ondřej Kundra

Průzkumy, chytré hlavy analytiků a výsledky voleb z poslední doby hlásí: v Česku je vážně ohrožen zdejší nejstarší politický druh, homo christianicus. Podle čísel se lidovci nemusejí dostat už do příští sněmovny.

Konec falešného docenta

Adam Šůra

V parlamentu se chystá plán, jak omezit rostoucí zálibu českých studentů i jejich učitelů v podvádění a opisování.

Kultura

Načerno v Pešti

Jan Gregor

Maďarský film Revizoři (2003) je přesně ten typ snímku, u kterého vás popadnou chmury nad současností české kinematografie. Jednoho může lehce napadnout, že když něco takového vznikne u našich visegradských skorosousedů, mohl by se i v tuzemském prostředí objevit režisér, který by natočil film nabitý podobnou energií a vtipem.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komis Alois Nebel

Sbírám, tedy jsem

Jan H. Vitvar

Na nekonečném hromadění věcí je cosi patologického. Největším snem všech sběratelů je totiž mít kolekci uzavřenou, definitivní, aby v ní nechyběl ani jeden kousek. V tu chvíli ale zároveň vášeň opadá a musí se přesunout jinam, protože už není v daném sektoru co sbírat. Je to začarovaný kruh, ale věcí, které lze soustřeďovat na jednom místě, je naštěstí nekonečně.

Tahle země je pro hloupý

Jan Gregor

Podejte mi hlášení, až to začne dávat smysl. Věta, kterou kádr CIA v podání J. K. Simmonse rezignovaně reaguje na bezradnou zprávu svého podřízeného o podivném případu, v němž figuruje mrtvý ve skříni propuštěného agenta, by mohla být leitmotivem posledního snímku bratrů Coenů Po přečtení spalte.

Filozof začíná řvát

Pavel Klusák

Známe tu auru autorských čtení: ztichlá místnost, publikum u stolků zírá do neurčita a naslouchá více či méně umnému projevu autora, který předčítá z rozevřené knihy. Ale jsou i neklidné texty, které si říkají o neklidné oživení. Kdo zastihl filozofa, prozaika a aforistu Róberta Gála (1968) prezentovat svou knihu s mezinárodním trashjazzovým Agnomia Quartetem, ví své.

Zneužitelný bojovník-myslitel

Tereza Brdečková

Kniha Intervence je výběrem článků Noama Chomského z let 2002 až 2006. Vesměs odsuzují americkou intervenci v Iráku, zásahy do palestinsko-izraelského konfliktu a pokryteckou vládní rétoriku.

Proti černé a bílé

Hana Ulmanová

Zatímco před rokem 1989 se u nás objevilo jen několik jeho titulů (v kongeniálních překladech Jaroslava Kořána), počátkem 90. let se tu s Kurtem Vonnegutem, jr., (1922–2007) roztrhl pytel. Kvalita českých verzí ale značně poklesla. A třebaže Matka noc vydaná tehdy poprvé nakladatelstvím Volvox Globator nebyla úplně špatná, je určitě dobře, že se Argo nyní rozhodlo pro nový pokus z pera renomovaného překladatele.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Celkový pocit: Znejistění

Pavel Šidák

„Nevěřící, pochybující, zoufající skeptik.“ Takový je hrdina románu Skleník, Felix Keetenheuve.

Sbohem, kotouči

Jan Gregor

Rychlost vývoje nedokáže nikdo odhadnout, ale celuloidovému filmovému pásu zbývá posledních pár let života. V USA bude digitálními projektory do dvou let vybaveno 75 procent kin, v Británii dávají studie filmovým kotoučům ještě pět roků. U nás bude proces pozvolnější.