Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Moorovo prokletí

Gordon Moore, spoluzakladatel významné informační firmy Intel, poprvé formuloval pravidlo, podle něhož se kapacita počítače v dlouhodobém průměru zdvojnásobí každých osmnáct měsíců, což při mírně klesajících cenách znamená, že i za lepší počítač platím neustále méně. Podobná závislost platí pro většinu spotřební elektroniky, takže naše každodenní zkušenost je technooptimistická. Pokud ji ale vztáhneme na veškeré technologie, ocitneme se ve zkresleném světě nerealistických očekávání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pokud jde o počítače, nemýlil se. (Gordon Moore) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Pokud jde o počítače, nemýlil se. (Gordon Moore) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kanadský energetik českého původu Václav Smil hovoří o „Moorově prokletí“ jako o situaci, kdy věříme, že technologický pokrok je tak rychlý, že nás ochrání před budoucími problémy. Gordon Moore, spoluzakladatel významné informační firmy Intel, poprvé formuloval pravidlo, podle něhož se kapacita počítače v dlouhodobém průměru zdvojnásobí každých osmnáct měsíců, což při mírně klesajících cenách znamená, že i za lepší počítač platím neustále méně. Podobná závislost platí pro většinu spotřební elektroniky, takže naše každodenní zkušenost je technooptimistická. Pokud ji ale vztáhneme na veškeré technologie, ocitneme se ve zkresleném světě nerealistických očekávání.

Nejdůležitější technologie se totiž v mnoha případech mění jen pomalu: elektřinu stále dopravujeme pomocí drátů. Nikdo nevymyslel nic lepšího, než jsou železniční koleje. A jaký běžný energetický stroj funguje déle než sto let? Parní turbína, kterou v roce 1884 vynalezl Charles Parsons. Od té doby se trochu zvětšila, nové slitiny ji odlehčily a umožnily hladší chod, ale tento fundamentální vynález se za 125 let nezměnil a počítá se s ním nejméně pro další století. Výkon turbíny možná poroste velmi pomalu, zato její cena bude pravděpodobně rok od roku vyšší.

Většina energetických technologií se na rozdíl od spotřební elektroniky zlepšuje jen zvolna. Zlepšení přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].