Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Staré, ale krásné

Účelnost a krása v jednom. Tak vidí vlakové nádraží v Ústí nad Orlicí 13 700 Čechů i cizinců, jež podepsali petici proti jeho demolici. Úřady to zatím vidí jinak. Budova stojí v cestě vysokorychlostnímu koridoru a její památková ochrana by šla proti veřejnému zájmu, říká ministerstvo kultury

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nádraží nedáme. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Nádraží nedáme. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Účelnost a krása v jednom. Tak vidí vlakové nádraží v Ústí nad Orlicí 13 700 Čechů i cizinců, jež podepsali petici proti jeho demolici. Úřady to zatím vidí jinak. Budova stojí v cestě vysokorychlostnímu koridoru a její památková ochrana by šla proti veřejnému zájmu, říká ministerstvo kultury. Veřejnost však zatím svůj zájem spatřuje spíše v zachování historického nádraží a pod petici místního patriota Martina Kadrmana přibývají stovky podpisů týdně.

Ne, ne, ne

Co je pro obdivovatele a odborníky původnost, přirozenost a historický kontext, to majitel budovy – České dráhy – považuje za zanedbanost, nefunkčnost a zpátečnictví. Přitom v posledních letech zaujalo vedení podniku k nádražím starších ročníků leckde vstřícnější přístup. Spojení moderního se starým se podařilo v Ostravě-Svinově a citlivě zrekonstruovány byly i nádražní objekty v pražských Dejvicích a Vršovicích.

Proč tedy tak rozhodný souhlas s demolicí ústeckoorlického objektu? Iniciátor protestní petice Martin Kadrman (24) je přesvědčen, že více než o koridor jde v skrytu o čistý byznys. „Stávající nádraží z roku 1874 nemá dostatečné prostory pro komerční využití. Kromě čekárny, pokladen, zázemí pro zaměstnance a restaurace se sem nic jiného nevejde. V novém objektu by vše bylo jistě jinak,“ domnívá se rodák z blízké vesnice Červená Voda Kadrman.

Samy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].