Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak řídit Akademii

Nastupující, nedávno zvolený předseda Akademie věd Jiří Drahoš je spíše než vědeckým papežem prvním badatelem mezi sobě rovnými.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Katolická církev je episkopální, což znamená hierarchickou strukturu s mocným papežem a jím jmenovanými biskupy. Naproti tomu většina protestantských církví je presbyterních, kde rozhodování probíhá na úrovni jednotlivých sborů a kde jsou církevní představitelé voleni laiky. Československá akademie věd se ve své předrevoluční podobě, okopírované z Ruska, do značné míry podobala katolické církvi se zakládajícím předsedou Zdeňkem Nejedlým (o němž se říkalo, že mladý vůl je jedlý, zatímco starý vůl je Nejedlý) a sborem vlivných akademiků a členů-korespondentů. Po listopadu 1989 prošla Akademie odtučňovací kúrou a transformací, v rámci níž přešla na presbyterní uspořádání. Základním článkem se staly jednotlivé ústavy, jež si samy volí své ředitele a zástupce na sněm, který potom volí předsedu. S malými úpravami tento model funguje dodnes.

Nastupující, nedávno zvolený předseda Akademie věd Jiří Drahoš je tak spíše než vědeckým papežem prvním badatelem mezi sobě rovnými. Z podstaty věcí i z osobnosti nového předsedy vyplývá, že jeho role při řízení stále samostatnějších ústavů bude zřejmě více administrativní než mocenská. Takové uspořádání je ideální pro skvělou vědeckou instituci se štědrou a dlouhodobě zaručenou státní podporou. Ani jedna z těchto podmínek však ještě není zcela splněna. Akademie je lepší než dřív, stále však není srovnatelná s obdobnými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].