Často hledáte, jak…
Obálka vydání 2/2009
2/2009 • 3.–10. 1. 2009

2009: Návod na přežití

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Lety na lyžích

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Nesnesitelná lehkost nudy

Jan Gregor

V dlouhé historii festivalu v Cannes není tolik případů, že by publikum soutěžní film přímo vybučelo. V roce 1960 se to stalo Michelangelu Antonionimu se snímkem Dobrodružství.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

K pramenům krásy a důstojnosti?

Karolína Ryvolová

Co má společného televizní hlasatel, houslový virtuos a rychlonohá tanečnice? Otázka hodná peprné anekdoty s překvapivým vyústěním. V případě divadelní hry Cikánská suita uváděné v pražském Strašnickém divadle v režii Ivany Hessové však odpověď nepřekvapí.

Kruté divadlo

Magdaléna Platzová

Čapkova moralita Věc Makropulos patří mezi hry, které je už téměř nemožné představit si zahrané „navážno“. I když se o to činohry vždy znovu pokoušejí. Neplatí to ale o nové inscenaci stejnojmenné Janáčkovy opery, kterou na zimní sezonu v koprodukci s English National Opera v Londýně připravilo Národní divadlo v Praze.

Běda ženám ovládaným muži

Jan Gregor

Z každého filmového políčka dramatu Výměna sálají oscarové ambice. Zdánlivě k tomu má všechny předpoklady: Příběh matky strachující se o život svého zmizelého syna je ve hře o emoce diváků sázkou na jistotu.

Vnímavý poutník ze Žerotína

Martin Nodl

Tomáši Knozovi, autorovi knihy Karel starší ze Žerotína, se povedlo najít k tradičním výkladům alternativu a vydat se neprošlapanou cestou.

Návštěva v zasněženém Louvru

Ondřej Nezbeda

Možná se někomu de Crécyho výtvarný um připomene animací filmů francouzského režiséra Sylvaina Chometa Stará paní a holubi nebo z titulků dalšího Chometova filmu Trio z Belleville. Čeští čtenáři komiksu dosud měli možnost poznat jen jeho kreslený svět Pana Ovocňáka.

Novinky

Respekt

Zajímavé knihy

Sítě a šipky

Marta Ljubková

V posledních měsících se v české prozaické produkci objevila dvě nová jména. Jde o debutanty téměř stejně staré – a o díla překvapivě vyzrálá. Staršímu Tomáši Zmeškalovi (1966), anglistovi, překladateli, nyní středoškolskému učiteli, vydal Torst Milostný dopis klínovým písmem. O rok mladší Pavel Göbl, filmový scenárista a režisér, publikoval v Dauphinu Tichého společníka.

Evropě to osolíme

Jaroslav Formánek

Kulturní politika EU. Toto slovní spojení najdeme v prohlášeních a projevech českých politiků, kteří právě převzali štafetu předsednictví Rady Evropské unie, asi tak často jako zurčící fontánu uprostřed saharských dun. V zemi, kde loňské finance určené pro kulturu dosáhly „závratných“ 0,76 % z celkového státního rozpočtu, to rozhodně nepřekvapí.

Česko

Návod na přežití

Ondřej Kundra, Tomáš Sachr, Erik Tabery, Jaroslav Spurný

Za posledních dvacet let česká veřejnost spustila či přestála změn nepočítaně. Některé byly příjemné a šlo si na ně zvyknout snadno, jako třeba na běžně dostupné pomeranče či toaletní papír nebo na fakt, že se nezavírá za opisování „zakázaných“ básní a že hranice už nejsou obehnané ostnatým drátem. Svoboda přitom samozřejmě proměnila náš vzhled a každodenní život.

Ach, ty jsi úžasný

Bára Procházková, Michal Komárek

Krátce před koncem dnes už loňského roku se při obvyklém bilancování vážily i dopady převratné události – vstupu do schengenského prostoru. A české vysvědčení pro život bez viditelných státních hranic dopadlo výborně.

Kdo že je tu dementní sektář?

Kateřina Čopjaková

Zakladatel serveru Nyx alias student pražské filozofické fakulty Marek Janda si „své“ uživatele vychoval. Navíc si nyx ve svém vývoji přibírá i další nečekané funkce – první pokusy uživatelů o internetovou žurnalistiku na vlastní pěst.

Dlouhá cesta za pravdou

Bára Procházková

V každé učebnici je napsáno, že Rukopisy královédvorský a zelenohorský jsou padělky. Většina z nás na existenci těchto ikon místních vlastenců, kteří s jejich pomocí dokazovali, že český jazyk má tisícileté kořeny, zapomněla v momentě, kdy se ve škole uzavřela kapitola o národním obrození. Pro mimořádně trpělivé členy České společnosti rukopisné to ovšem tímto okamžikem teprve začalo.