Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Peníze v pohybu

Pohyblivý směnný kurz je jedním z mechanismů, který pomáhá oslabeným ekonomikám vrátit se k růstu anebo naopak zchladit přehřáté ekonomiky. Oslabení kurzu ale postihuje i země, které mají nízké úrokové sazby.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jaké jsou vyhlídky? - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Jaké jsou vyhlídky? - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Nejeden Čech si možná zpříjemnil předvánoční nákupy výletem do Londýna (či alespoň na stránky britských internetových obchodů), kde se při kurzu libry ke koruně kolem 27 nabízejí ceny, o kterých se nám snad nikdy ani nesnilo. Ještě začátkem této dekády se libra dotkla ceny 60 Kč, posledních 15 let kroužila nejčastěji kolem 45 Kč, dnes je tedy mnohé zboží nejméně o třetinu levnější než třeba před rokem.

Příčinou je světová finanční a ekonomická krize, která v minulých měsících dramaticky zamíchala výhledy ekonomik. Do pohybu se nedaly jen akcie na burze, ceny komodit (třeba ropy) a úrokové sazby (mířící někdy až k nule), ale také směnné kurzy. Za levnými nákupy tak kromě Čechů mohou do Anglie vyrážet také obyvatelé eurozóny (včetně Irů, kteří to mají „za rohem“), ale i samo Česko se díky oslabené koruně stalo nákupním rájem pro Slováky (ještě začátkem roku je stálo 100 Kč víc než 130 Sk, nyní jen mírně nad 115 Sk, navíc zboží v Čechách je zatíženo nižší daní a jeho ceny nereflektují oslabení české koruny k euru).

Logické!

Pohyblivý směnný kurz je jedním z mechanismů, který pomáhá oslabeným ekonomikám vrátit se k růstu anebo naopak zchladit přehřáté ekonomiky. Oslabení kurzu ale postihuje i země, které mají nízké úrokové sazby (investoři preferují vyšší výnosy), či takové, u kterých se zvýšilo riziko, že nebudou schopny splácet dluhy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].