Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je potřeba elitní krizová jednotka

V lednu a v únoru loňského roku žil tehdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar dva měsíce ve víru mediální pozornosti. Potom se odmlčel, ale v poslední době se objevuje v Česku na celé řadě seminářů o dopadech finanční krize.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Švejnar - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Švejnar - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

V lednu a v únoru loňského roku žil tehdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar dva měsíce ve víru mediální pozornosti. Potom se odmlčel, ale v poslední době se objevuje v Česku na celé řadě seminářů o dopadech finanční krize. Zároveň žije v Michiganu, kde on i jeho žena učí, a v Praze, kde připravuje nový think tank. První přípravy zahájil už před Vánoci, kdy pro tento účel otevřel novou kancelář.

Těsně po Vánocích jste si v Praze otevřel kancelář pro styk s veřejností a váš mluvčí při té příležitosti řekl, že vás lidé vnímají jako ombudsmana. Není to příliš silné?

Ta zpráva byla v médiích rozšířena trochu nepřesně. Kancelář v CERGE-EI (Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání Národohospodářského ústavu – pozn. red.) mám už od počátku devadesátých let. Tehdy jsem CERGE-EI spoluzaložil a stále zde působím jako předseda řídícího a dozorčího výboru a taky jako vedoucí vědecký pracovník. Nejsem ombudsman a ani tuto roli nevyhledávám. Myslím, že ten výraz byl použit jako přirovnání v situaci, kdy mi různí lidé píší a já se snažím zajistit, abychom jim v rámci kanceláře odpovídali. Je pravda, že svou kancelář rozšiřuji v rámci snahy zjistit, jestli je možné v České republice založit nezávislý think tank.

Poslední rok o vás ale moc slyšet nebylo. Proč jste po loňské prezidentské volbě zmizel z veřejného života?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].