Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

K dohodě jednou stejně dojde

Dřímající konflikt na Blízkém východě, který se v závěru roku znovu rozhořel v Gaze, postavil zdejší diplomaty do dosud nevídané pozice. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg totiž odjíždí do oblasti nejen jako vyslanec své země, ale i jako vyslanec EU. O plánech a reálných možnostech jsme mluvili s vedoucím politického oddělení české ambasády v Tel Avivu Antonínem Hradilkem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Antonín Hradilek - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Antonín Hradilek - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Dřímající konflikt na Blízkém východě, který se v závěru roku znovu rozhořel v Gaze, postavil zdejší diplomaty do dosud nevídané pozice. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg totiž odjíždí do oblasti nejen jako vyslanec své země, ale i jako vyslanec EU. O plánech a reálných možnostech jsme mluvili s vedoucím politického oddělení české ambasády v Tel Avivu Antonínem Hradilkem.

Kdo vlastně na Blízký východ jede? A s kým bude evropská výprava jednat?

Vedle českého ministra zahraničí bude ve výpravě ještě švédský ministr zahraničí Bildt a komisařka pro vnější vztahy Ferrero-Waldnerová. Setkají se s nejvyššími představiteli v Egyptě, Jordánsku i v Izraeli a také s Palestinci. S kým přesně, to je ještě v jednání.

Jak byste laikům vysvětlil poslední události v Gaze?

Důležité je, že dvě strany konfliktu jsou Izrael a Hamás, Izrael útočí na Hamás. Nikoliv na Palestince. Loni uzavřely půlroční příměří, během něhož Hamás ostřeloval okolí Gazy, a když 19. prosince skončilo, tak oznámil, že nemá zájem na uzavírání příměří dalšího. V následujících dnech zesílil ostřelování jižního Izraele. Důležité je, že Hamás je nepřítelem Izraele, ale současně je nepřítelem sousedních arabských zemí, které ho vesměs považují za teroristickou organizaci. Ideologicky je spřízněn s islamistickými skupinami v Egyptě či v Jordánsku a pro tyto země to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].