Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měl Izrael ke svému zásahu v Gaze nějakou alternativu?

Izrael měl pouze možnost vybrat si způsob a okamžik, jak a kdy se rozhodne zaútočit. Hamás vědomě vsadil na vystupňování konfliktu a izraelskou odpověď si vynutil, aby nakonec získal ústupky, bez ohledu na svůj vojenský úspěch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Marek Čejka - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Marek Čejka - Autor: Archiv • Autor: Respekt

MAREK ČEJKA

Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity

Určitě. Izrael si může vzít příklad z vlastní historie, kdy byl navíc v mnohem větším nebezpečí než dnes. Jeho brilantní akce, jako byla operace Entebbe (1976) či likvidace bombostrůjce z Hamásu „Inženýra“ v Gaze (1996), byly daleko účinnější, spravedlivější a zároveň získávaly obdiv světa. Dnešní taktika dociluje bohužel spíše opaku. Hamás není jen „skupina chlapíků se samopaly a raketami“. Jeho popularita souvisí také s jeho sociální činností v Gaze. Minulost prokázala, že obří ofenzivy Hamás nezlomily, ale naopak více stmelily a posílily. Proti teroru je potřeba bojovat rázně, ale zároveň citlivě.

ZBYNĚK PETRÁČEK

komentátor, Lidové noviny

Alternativy pro Izrael závisely na samých kdyby: kdyby Egypt dokázal ohlídat svou hranici s Gazou, aby se přes ni nepašovaly rakety, kdyby Palestinská samospráva dokázala udržet Gazu pod kontrolou, kdyby se tamní Hamás jasně rozhodl, je-li odpovědnou vládní silou, či neodpovědnou guerillou… Pokud si tvrdý izraelský postup oškliví blahobytní Evropané, kteří sami mají vojáky v Afghánistánu, ať si položí jednu otázku. Jedenapůlmilionová Gaza ovládaná Hamásem odpovídá Kábulu ovládanému Tálibánem. Jaká alternativa by se nám nabízela, kdyby takový Kábul ležel na dostřel od Prahy, Berlína či Londýna?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].