Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Sladké hrozny mrazu

Na rakvických vinicích mrzne až praští. Scvrklé hrozny pokryté jinovatkou už dávno ztratily podzimní plnost a barvu. Přesto si místní vinaři mnou ruce a s napětím čekají, kdy teplota klesne na –7 stupňů Celsia. Právě ta je totiž zákonnou hranicí pro sběr hroznů na výrobu českého ledového vína.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Přežili špačky a mrzne, jako když praští – co víc si přát. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Přežili špačky a mrzne, jako když praští – co víc si přát. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Na rakvických vinicích mrzne až praští. Scvrklé hrozny pokryté jinovatkou už dávno ztratily podzimní plnost a barvu. Přesto si místní vinaři mnou ruce a s napětím čekají, kdy teplota klesne na –7 stupňů Celsia. Právě ta je totiž zákonnou hranicí pro sběr hroznů na výrobu českého ledového vína. Sladkého a těžkého nápoje, který podle svých fanoušků nejlépe vynikne vedle dezertu či husích jater. V běžných restauracích ho nenajdete, ale vinaři tohoto luxusního „likéru“ vyrábějí každý rok víc a víc.

Česká ledovka

Ještě před dvěma týdny rakvičtí vinaři propadali skepsi – začátek zimy se nesl v duchu teplého a deštivého počasí. Hrozny, které na vinicích ponechali na výrobu ledového vína, sice přežily nálety špačků a zájem o ně neprojevili ani zloději, teď jim však vlivem vlhkého počasí hrozilo požrání kvíčalami a hniloba.

Minulé pondělí teplota v noci konečně výrazně poklesla a rtuť teploměru se zastavila až na –9 stupních Celsia, což je podle jednatele podniku Réva Rakvice Zdeňka Šilinka ideální. „Při této teplotě se na hroznu vytvoří ledová tříšť, není ani měkký, ani tvrdý,“ vysvětluje.

Trhat zmrzlé hrozny začalo přes dvacet sběračů vyzbrojených rukavicemi, čepicemi a péřovkami ještě v noci a do východu slunce sklidili asi třetinu pozdní úrody. „Vzhledem k tomu, že poslední zimy mrzlo dost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].