Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Evropě to osolíme

Kulturní politika EU. Toto slovní spojení najdeme v prohlášeních a projevech českých politiků, kteří právě převzali štafetu předsednictví Rady Evropské unie, asi tak často jako zurčící fontánu uprostřed saharských dun. V zemi, kde loňské finance určené pro kulturu dosáhly „závratných“ 0,76 % z celkového státního rozpočtu, to rozhodně nepřekvapí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na kulturu zapomeňte. (Vondra) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Na kulturu zapomeňte. (Vondra) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Kulturní politika EU. Toto slovní spojení najdeme v prohlášeních a projevech českých politiků, kteří právě převzali štafetu předsednictví Rady Evropské unie, asi tak často jako zurčící fontánu uprostřed saharských dun. V zemi, kde loňské finance určené pro kulturu dosáhly „závratných“ 0,76 % z celkového státního rozpočtu, to rozhodně nepřekvapí. Přesto toto důležité téma existuje a Česko se jím bude půl roku zabývat tak jako ostatní evropskou agendou. Nějaké cíle či plány by tak měly být po ruce.

Na otázku, zda Česká republika v evropské kulturní politice hodlá něco nového prosadit, mluvčí Útvaru místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Michaela Jelínková odpovídá: „Žádná kulturní politika EU není.“ Rázná reakce je svým způsobem logická. Při bližším zkoumání publikace, kterou tato instituce připravila pod názvem České předsednictví EU 2009 – otázky a odpovědi, totiž slovo kultura čtenář nenalezne. Asi i z toho důvodu nikdo neodpovídá na stejně formulovaný dotaz ani z Úřadu vlády.

Můžeme jen doporučovat

Nejasnosti spojené s kulturní politikou EU nejsou ryze českou záležitostí. Podle ředitele Direktorátu pro umění a památky Rady Evropy, britského odborníka na kulturní strategii velkých měst, Roberta Palmera evropští úředníci tento termín dlouho přehlíželi. Odvolávali se na článek 128 z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].