Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Běda ženám ovládaným muži

Z každého filmového políčka dramatu Výměna sálají oscarové ambice. Zdánlivě k tomu má všechny předpoklady: Příběh matky strachující se o život svého zmizelého syna je ve hře o emoce diváků sázkou na jistotu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Živý a zdravý. Ale je to skutečně on? - Autor: Changeling Movie • Autor: Respekt
Fotografie: Živý a zdravý. Ale je to skutečně on? - Autor: Changeling Movie • Autor: Respekt

Z každého filmového políčka dramatu Výměna sálají oscarové ambice. Zdánlivě k tomu má všechny předpoklady: Příběh matky strachující se o život svého zmizelého syna je ve hře o emoce diváků sázkou na jistotu. Bulvární megastar a mediální ikona mateřské lásky Angelina Jolie dostala šanci zahrát si roli silné ženy trpící zármutkem ze ztráty blízkého člověka. A na režisérské stoličce seděl držitel dvou sošek za nejlepší film Clint Eastwood – místo, aby se s blížící osmdesátkou věnoval oblíbenému golfu, chytil takovou uměleckou mízu, že mu většina o generace mladších hollywoodských kolegů nestíhá dýchat na záda.

Jenže hrany slibnému námětu obrušuje přeplácaný scénář J. Michaela Straczynského, který v sobě obsahuje zárodky několika žánrově odlišných filmů. Tvůrci jako by se nemohli rozhodnout, jestli chtějí vyprávět kostýmní kriminální melo-drama, soudní thriller, vyvražďovací horor nebo feministicky laděnou alegorii o mocenské nadvládě mužů nad ženami.

Nerovná válka

Poslední zmíněná rovina je ve vyprávění, založeném na skutečných událostech z konce třicátých let 20. století v Los Angeles, nejnosnější. Telefonní spojovatelce a emancipované svobodné matce Christine Collinsové se ztratí devítiletý syn Walter. Po půl roce má policie pro zoufalou ženu dobrou zprávu – syn se našel živ a zdráv na druhé straně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].