Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zneužitelný bojovník-myslitel

Kniha Intervence je výběrem článků Noama Chomského z let 2002 až 2006. Vesměs odsuzují americkou intervenci v Iráku, zásahy do palestinsko-izraelského konfliktu a pokryteckou vládní rétoriku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Kniha Intervence je výběrem článků Noama Chomského z let 2002 až 2006. Vesměs odsuzují americkou intervenci v Iráku, zásahy do palestinsko-izraelského konfliktu a pokryteckou vládní rétoriku.

„Preventivní válka je jenom eufemismus pro agresi,“ píše Chomsky o iráckém konfliktu. Předmluvy Gregga RuggieraPetera Harta si všímají, že prosazovat levicové názory je v amerických médiích skoro nemožné, a Chomsky má jednodušší situaci jenom díky své proslulosti. Zkrátka, Intervence jsou o tom, co všechno Spojené státy udělaly v posledních osmi letech špatně a že jejich vláda je zločinná mašinerie poháněná parou dravého kapitalismu. V českém prostředí jsou to texty někdy až komicky kontraproduktivní a na generace, poznamenané vnuceným blahem socialismu, mohou zapůsobit jako rudá zástava na býka. Vždyť režim, který si pěstuje coby čelného kritika mediální celebritu a prominentního profesora lingvistiky, nemůže být tak beznadějný. Ale hlavně Chomsky nedokáže vidět věci z jiné perspektivy. Například jeho odmítání radarového systému v Polsku a ČR je založeno na domněnce, že USA nemají provokovat Rusko, protože to není fér. Pro své názory se Chomsky stal vzorem protiválečně naladěných Američanů, ale také modlou levicových extremistů, antiglobalistů a odpůrců NATO. S chutí ho cituje Hugo Chávez a jeho slova se výborně hodí všem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].