Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kolik mateřských školek by se vešlo do závodu Pražská lyže?

V prosinci se pořádal na holešovickém výstavišti v hlavním městě lyžařský závod Pražská lyže. Závodníci se proháněli na uměle vyrobeném sněhu ve výšce pouhých 190 metrů nad mořem. Teploty přitom byly kolem nuly. Zajímalo by mě, kolik celá akce stála.

V prosinci se pořádal na holešovickém výstavišti v hlavním městě lyžařský závod Pražská lyže. Závodníci se proháněli na uměle vyrobeném sněhu ve výšce pouhých 190 metrů nad mořem. Teploty přitom byly kolem nuly. Zajímalo by mě, kolik celá akce stála a kolik by se za ty peníze dalo postavit mateřských školek.

BOHUMÍR STRAKA

PRAHA 8

Ptali jsme se Terezy Rákosníkové z Organizačního výboru E.ON Pražská lyže 2008:

Ještě před uspořádáním akce počítali organizátoři s rozpočtem mezi deseti až patnácti miliony korun. Zahrnuté jsou do něj i sponzorské dary a barterové smlouvy. Podle Terezy Rákosníkové však zatím nemá akce uzavřené vyúčtování.

„Pořád nám ještě chodí faktury,“ říká Rákosníková. Už před akcí ale organizátoři hlásili, že se plánovaný rozpočet sportovní akce zvýší. Za vším stály potíže se sněhem, kterého byl v Praze stejně jako minulý rok kritický nedostatek. Organizátoři na rozdíl od loňského roku nedováželi sníh na půlkilometrovou trasu do Prahy kamiony ze Šumavy, ale pokoušeli se ho vyrábět přímo na místě v pražských Holešovicích. Kvůli teplotám nad nulou k tomu ale museli použít speciální technologii na zchlazování pomocí tekutého dusíku objednanou z Nizozemska. Ta rozpočet celé sportovní události zvýšila. Při teplotách nad nulou se totiž sníh nedá vyrobit ani standardními sněžnými děly.

Jelikož však účetnictví ještě není uzavřené, předpokládejme, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].