Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

ČSSD ovládla Facebook

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Poté, co na sebe Jiří Paroubek nechal v květnu na Andělu naházet všechna vejce z okolních supermarketů, vyhlásil smělý cíl: dohonit a předhonit ODS ve využívání Facebooku, na němž se pomýlení vrhači navzájem manipulovali.

Po dvou měsících s radostí konstatujeme: úkol splněn. Na Facebooku to už mezi politiky ČSSD žije. Piluje se volební strategie, vede se debata o směřování strany, byť v obavách z politické konkurence se vše neříká naplno a není vždy jednoduché se v šifrách vyznat. Tento týden jsem se zapotil třeba při následující sekvenci:

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Karel Březina

, volební stratég Lidového domu:

„AFK Sokol Semice začíná s přípravou 9. 7.“

Alena Borůvková

, kandidátka na místopředsedkyni ČSSD:

„Góóól… nejzáslužnější činnost dle mého názoru vykonávají záložníci, říká se tomu tak, doufám.“

Březina:

„Fotbal je kolektivní hra, kde každý má svou roli, jenom se záložníky se to hrát nedá.

“ Borůvková:

„Chudáci záložníci. Mně se vždycky zdáli tak nějak opomíjení… A je mi jich líto..

.“ Březina:

„Záložníci jsou nejoslavovanější fotbalisti.“

Borůvková:

„Aha.“

Aha. Takže otázka samozřejmě zní: kdo je tu záložník?

Rath

je střelec,

Tvrdík

hraje to, čemu jsme před pětadvaceti lety v žácích říkali zametač. Záložníci obvykle „tvoří hru“, takže je tu snad řeč přímo o JP? Neriskuje ten Březina přece jen moc: jen s nimi se to hrát nedá?! I když jsou nejoslavovanější? To snad v Lidovém domě každý ví, ne?

ODS tady evidentně zaspala – takový Pavel Bém nebo Petr Tluchoř mají své profily pro jistotu zabezpečené. (Představuji si, že tam je něco jako Pavel myslí na průhlednost magistrátu. Reakce: Roman Janoušek likes this.) Petr Bendl oznamuje, že se stal fanouškem „Trampolín Beroun“ a jen na stránce Ivana Langera se pořádně mobilizuje: „Ivane, plaveme v tom s tebou. Ty trenky na reklamě v Chorvatsku máš nejhezčí…

Ovšem pozor! Politickému analytikovi nemůže ujít, s kým se Langer nedávno skamarádil – ano, je to jeden z nejaktivnějších uživatelů Facebooku v ČSSD Zdeněk Škromach. (Ranní grémium a co s Davidem Rathem? Ach jo. Poraďte, ať se mi uleví.“)

„Přátelé asi nebudeme, ale diskutovat spolu můžeme,“ napsal Škromach Langerovi.

Já bych to tedy viděl na dvě možnosti. Buď tu od podzimu fakt bude velká koalice, nebo Škromacha z ČSSD vyloučí. Nebo obojí.

Autor pracuje v ČT.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].