Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Samá voda…

Evžen Kočenda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Evžen Kočenda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ať prší či ne, obyčejné vody je u nás zatím dostatek, pitné jakbysmet. Pouhé otočení kohoutkem nám umožňuje přístup k velmi kvalitní vodě. Zdánlivá logika věci říká, že dražší balená voda by měla být lepší, nemusí to ale platit vždycky. S kuriózním případem jsem se setkal kdysi v USA, kde na galonu s balenou pitnou vodou s úžasným názvem „Křišťálový pramen“ byl zcela v souladu se zákonem drobným písmem uveden její zdroj, a to veřejný vodovod. V Česku se diskuse na téma „vodovody“ rozjela teprve nedávno a je jí zapotřebí.

Evžen Kočenda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Evžen Kočenda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud chceme uhasit žízeň v restauraci, je naše preference mezi „vodovodou“ a vodou z lahve omezená – právní nárok na to, abychom zdarma dostali vodu z kohoutku, v naší zemi neexistuje. A to ani když v restauraci jíme. Pokud majitel restaurace za vodu platí, neměl by však být problém, aby zákazník za vodu zaplatil zase jemu. K ceně vody by mělo být v rozumné výši připočteno její případné chlazení a mytí skla. Vzhledem k ceně vody z vodovodní sítě (jeden litr za zhruba pět haléřů) však ve většině restaurací v případě dotazu na vodu z kohoutku dochází k urputnému odmítání.

Nejčastější a také nejtrapnější jsou výmluvy týkající se hygienické nezávadnosti. Jelikož je kvalita vody ve vodovodní síti v naší zemi mimořádné dobrá, navozují takové odpovědi dojem, že restaurace čerpá vodu ze sběrných barelů na zahrádce majitele. Pravý důvod je samozřejmě ekonomický. Přirážka za vodu v lahvích umožňuje dosáhnout zisku i na této bezbarvé tekutině. A ještě v jiné kategorii se pak pohybují restaurace, které místo vody vedou pouze minerálky. Z ceny často miniaturní lahvičky se dá vyvodit, že obsahuje ne minerálku, ale přinejmenším živou vodu.

Nová občanská iniciativa za pití vody z vodovodu v restauracích se nyní staví za přirozenou volbu hostů: voda z kohoutku či voda z lahve. V době současných hospodářských obtíží by spokojený, neodmítnutý zákazník měl být tím pravým hostem – a rozhodnout může i tento detail. Argumenty, že restaurace bez servírování balené vody zkrachují, nemohou obstát ve srovnání s jinými zeměmi Evropy, kde je voda z kohoutku na stole hostů zcela normálním jevem. Snad i v naší kotlině jednou přijde den, kdy se budou na stoly hostů přirozeně stavět sklenice s natočenou vodovodní vodou.

Autor je profesorem ekonomie na Univerzitě Karlově.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].