Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

VAŠE OTÁZKY
RESPEKT 24/09 
Bez odpovědi
K odpovědi mluvčí cizinecké policie na otázku ohledně získání dlouhodobého víza bych rád uvedl, jak proces získání víza probíhá v praxi: Cizinec plánuje cestu do Čech za prací. Vzhledem ke zdlouhavé proceduře spojené se získáním víza nad 90 dní a nemožnosti přiložit k žádosti všechny nutné dokumenty volí cestu snazší: krátkodobé vízum. Po příjezdu do Čech a sehnání všech potřebných dokladů je nucen pro získání víza nad 90 dnů vycestovat z ČR. Nejčastěji tak jede na českou ambasádu v Bratislavě – ráno vstane, v 9.00 se dostaví na ambasádu, podá žádost a odpoledne je již zpátky v Čechách. Poté již na cizinecké policii požádá o překlenovací vízum, neboť k přidělení víza nad 90 dní má cizinecká policie neuvěřitelných 120 dní.
Argument mluvčí o nutnosti procedury spojené s vycestováním kvůli nákladům na možné vykazování v případě bezpečnostních rizik je tak naprosto scestný.
S pozdravem, Petr Kačena, EVS koordinátor SAOP

PŘÍBĚH PROCESU H
RESPEKT 24/09
Rozhlasová reflexe
Jako redaktor ČRo Leonardo jsem měl tu čest podílet se na vzniku rozhlasového projektu, který mapuje rozhlasovou propagandu vytvářenou kolem monstrprocesu s tzv. záškodnickou skupinou Milady Horákové (www.rozhlas.cz/leonardo/proces). Tento projekt originálním způsobem reflektuje dobovou rozhlasovou realitu 50. let, téma rozšiřuje o názory odborníků z různých vědních disciplín. Při práci na projektu jsme se dostali až do mrazivě blízkého kontaktu s dobovými zvukovými záznamy, komparativními stejnopisy, s reakcemi na vysílání procesu. Domnívám se, že by tato kapitola Procesu H měla být v Respektu zmíněna.
Mgr. Marek Kuchařík, ČRo Leonardo

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].