Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Hořely ohně čarodějnic. Na jarní výstavě květin Flora v Olomouci vykvetlo 30 tisíc nových tulipánů. Odstupující vláda schválila návrh nového občanského zákoníku. Při pokusu vystoupit ve špatném počasí na vrchol Annapurny se v Himálaji ztratil český horolezec, který přecenil své síly. Automobilka v Kvasinách začala vyrábět model Yetti. Do Česka dorazila rostoucí celosvětová panika lidí z nové chřipky H1N1, proti které člověk nemá protilátky. 
Prase je nám docela blízké a jeho organismus je velmi vnímavý na viry jak ptačí, tak lidské, které je pak schopen smísit dohromady a udělat mix, odpověděla v Mladé frontě epidemioložka Hana Roháčová na dotaz čtenáře, „proč nový vir přišel zrovna z prasete“. Dvě děti hrající si u kolejí na periferii Brna zahynuly pod koly rychlíku z Jeseníků. 80. narozeniny oslavil Ivan Vyskočil. Česko přispělo dvěma miliony korun na opravu rozpadajících se budov nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Odstupující ministr pro lidská práva Michael Kocáb oznámil, že navzdory jeho snům a tlaku vláda jako „politicky zcela neprůchodný“ odmítla jeho návrh na vykoupení velkochovu vepřů v Letech u Písku, který komunisté svého času postavili přesně v místech, kde Češi za protektorátu postavili a hlídali koncentrační tábor pro své tuzemské Romy odesílané odtud na vyvraždění do plynových komor holocaustu. 
Mile mne to překvapilo, komentovala herečka Kateřina Brožová skutečnost, že se vedení sociální demokracie rozhodlo nabídnout jí místo na své kandidátce do parlamentních voleb hned vedle hokejisty Jiřího Šlégra a samotného šéfa strany Jiřího Paroubka. Průzkum agentury Grafton potvrdil, že roste zájem lidí o horší práci. V Tel Avivu hráli Plastic People of the Universe. Srovnávací průzkum deníku Mladá fronta odhalil, že nejlepším místem k žití v Česku je Praha následovaná těsně Olomoucí; naopak titul nejhoršího tuzemského místa k životu získal Havířov před Karvinou. V mezinárodním průzkumu kvality městského života pořádaném každoročně agenturou Mercer zvítězila Vídeň před Curychem a Praha obhájila svoje loňské 71. místo z celkových 215. Na Karlštejně vystavili vzácnou kopii císařské koruny Říše římské z 10. století. Koruna posílila proti euru. Vedení ČSSD dospělo k závěru, že už není třeba bát se zdejších bolševiků a že je strana zřejmě po vítězných volbách nějak přizve k moci. 
Až vyhrajeme volby, budou vztahy s Ruskem zase výborné – a do té doby se pro ně budu snažit udělat, co mohu ze své funkce, prohlásil předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) při recepci na ruském velvyslanectví konané u příležitosti jednání rady ředitelů ropného kremelského koncernu Lukoil. Hudební divadlo Karlín začalo nacvičovat Polskou krev. Lékaři ostravské nemocnice oznámili, že stav dvouleté romské holčičky, popálené na většině těla při útoku rasistických bílých Čechů na dům její rodiny ve Vítkově, zůstává stále kritický. Úřednická vláda vyslyšela volání velkých politických stran a jako nepotřebné zrušila ministerstvo pro lidská práva a národnostní menšiny. Vedení televize Nova dostalo od úřadů pokutu 150 tisíc korun za to, že pohled na detailní záběr uříznuté hlavy v seriálu Kriminálka Las Vegas odvysílaný před desátou hodinou večer mohl šokovat dětské diváky. V Praze zpívala Tina Turner. Na dálnici R35 u Přáslavic shořel kamion s nábytkem.
Důležitost domácího politického klidu dokazuje i kolaps chaotického českého předsednictví, které po třech měsících otřesů vybuchlo úplně, varoval deník Svenska Dagbladet stockholmskou politickou scénu před rozmíškami, které by po českém krachu mohly poznamenat i blížící se švédské předsednictví EU. Noviny oznámily, že kandidátem na uprázdněné místo šéfa Společnosti přátel Miloše Zemana se stal Eduard Zeman. České Telefónice O2 stoupl zisk na 2,64 miliardy korun. Společnost Multidisplay ukončila výrobu LCD obrazovek v Hranicích a dala do prodeje zařízení továrny. Albánský prezident Sali Berisha požádal během návštěvy Prahy o vstup své země do Evropské unie. Po dlouholetých pokusech s horkou vodou a různými druhy trápení dospěli vědci k přesvědčení, že ryby cítí bolest – a bojí se jí. Po vichřicích přišel orkán. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2009 pod titulkem Minulý týden