Často hledáte, jak…
Obálka vydání 14/2009
14/2009 • 29. 3. – 5. 4. 2009

Nový šéf Evropy

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Komentáře

Poučení z Bombaje

Marek Švehla

Indie teď zažívá zadostiučinění, které Spojené státy zažít nestihly. Minulý týden začal soud s pákistánským teroristou, který se vloni 26. listopadu přímo podílel na chladnokrevném postřílení 165 lidí v ranní Bombaji. Indie tento čin nazvala svojí verzí 11. září, což vzhledem ke způsobenému traumatu není přehnané.

Duhová vize

Petr Třešňák

Svržení vlády uprostřed hospodářské krize a předsednictví Evropy dosud nevídaně obnažilo krátkozrakost i destruktivní choutky českých politiků. A mezitím ekologické Hnutí Duha představuje svou Velkou výzvu – promyšlenou, ambiciózní a možná i nejucelenější vizi budoucnosti, jaká je v Česku k mání.

Čaroděj z YouTube

Petr Třešňák

Je nejnovější z hudebních hvězd generace YouTube. Sedm hudebních videí, které izraelský muzikant Ophir Kutiel alias Kutiman poslal pro pobavení několika kamarádům během jediného týdne, strhlo na internetu nebývalou vlnu zájmu.

Nejistá sezona

Jan Macháček

Pád vlády v České republice přichází v převelice nešťastnou dobu, nejen pro nás, ale tentokrát i pro celou Evropu, potažmo svět.

Obama v Praze

Jiří Sobota

To nejlepší, co můžete příští neděli udělat, je vzít za ruku své menší či větší ratolesti a odvést je na místo, kde bude Barack Obama pronášet svůj projev.

Šance po pádu

Marek Švehla

Jistě neuděláme chybu, když pád Topolánkovy vlády zařadíme do zlatého fondu českého umění jak si vládnout. Největší reklama naší možné obratnosti, vtipu či inteligence, jakou kdy země mohla dostat – předsednictví Evropské unie –, se změnila v manifestaci nesrozumitelnosti, nezodpovědnosti a cynismu. Proč nešlo vládu shodit až za tři měsíce, kdy už by to byla jen naše vlastní kaše?

Česko

Nový šéf Evropy

Luděk Niedermayer, Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný, Silvie Lauder

Že tato nesourodá koalice položí vládu, by ještě před měsícem bylo těžko představitelné. Proč se Jiří Paroubek spojil s prezidentem, o němž ještě nedávno naznačoval, že svojí protievropskou politikou žene Česko z EU? Co jiného přece Česko „žene z EU“ než pomoc Václavu Klausovi v odvolání vlády předsedající Evropské unii uprostřed nejtěžší hospodářské krize od sedmdesátých let?

Na cestě do nebe

Erik Tabery

Je ústředním bodem české politiky, má málo spojenců a spoustu odpůrců. Mirek Topolánek dráždí konkurenci natolik, že stál za to Paroubkovi a Klausovi, aby uzavřeli spojenectví potřebné k jeho svržení. Z bezvýznamného senátora s inženýrskou duší se zkrátka stal jedním z nejvýraznějších politiků porevolučního Česka. V rozboru angažmá Mirka Topolánka si rozhodně nevystačíte s bílou a černou barvou.

Zkusíme to jinak

Jan Brabec

Celé Česko dnes probírá postup chomutovské starostky, která přikázala zabavovat zadlužené chudině ve svém městě sociální dávky. Znojemská radnice se na cestě za svými penězi od dlužníků vydala opačným směrem. A má s tím úspěch.

Jdi si po svejch, frajírku

Kateřina Čopjaková

Mezi pasažéry, kteří nestihli první ranní metro vyjíždějící ve 4.42 ze stanice Muzeum v pražském centru, patřil předminulý pátek i sedmatřicetiletý architekt Tomáš Butkai. Jeho plán svézt se cestou z večírku dvě stanice do bytu na Vyšehradě zkřížilo setkání s policejní hlídkou.

V novém sídle stanice svobodného slova

Jan Brabec

Jsme snad v nejstřeženější budově Evropy, v novém sídle rozhlasové stanice Svobodná Evropa na pražském Hagiboru. V malém sále ve čtvrtém patře se právě dvacet mužů a žen za oválným stolem s malými mikrofony a cedulkami jako Russian Service, Afghan Service či Kazakh Service chystá za své pracovní sekce slavnostně zahájit první redakční poradu v nových prostorách rádia.

Kultura

Temné smyčky velkoměst

Jan Gregor

Na různé nové režisérské sestřihy filmů tvůrců, kteří jsou nespokojeni s podobou, s jakou jejich dílo vstoupilo do kin, jsme si v poslední době už mohli zvyknout. Že ale vezme počin natočený jedním režisérem jeho kolega a výrazně jej předělá, to je ve filmové branži unikum.

Knihy

Magdaléna Platzová

Jarní číslo Revolver Revue, která ještě stále vychází, otevírají básně Terezy Šimůnkové, próza Rubena Gonzaleze Callega a také Lubomíra Martínka.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Jižanské instinkty od Mississippi, které dozrály v sofistikovaném New Yorku. Hvězda s temným altem, pokládaná za jedničku mezi žijícími jazzovými zpěvačkami, vydává výběr toho snazšího ze své tvorby: vlastní verze písní Joni Mitchellové, U2, Boba Dylana, Stinga nebo Neila Younga.

S botami na Jehličku

Jaroslav Formánek

Takový průběh tiskové konference si ministr kultury Václav Jehlička určitě nepředstavoval: kdykoli se sklonil k mikrofonu, v zadní části sálu se zvedl les rukou svírajících ochozené boty. Na Fórum pro kreativní Evropu, jež v rámci českého předsednictví EU minulý týden proběhlo v Praze, zkrátka ministr jen tak nezapomene.

Aby to tu mělo cenu

Pavel Klusák

V Ostravě teď ožily dvě důležité diskuse. Od Janáčkovy filharmonie po organizátory festivalu Colours of Ostrava tu mnozí chtějí mít novou koncertní síň. Pozadu nezůstávají ani výtvarníci a upozorňují, že na rozdíl od mnoha českých měst nemá Ostrava svou městskou galerii.

Sám sobě cizincem

Jan H. Vitvar

Lehkost, mírnost, klid, nadhled, cudnost, pokora. Slova, která se k němu hodí míň než k jakékoli jiné postavě na naší výtvarné scéně. Jiří David (1956) má zkrátka buldočí povahu, což je pro něj dobře.

Jsem individualita!

Bára Kopecká

Zatímco většina politiků vydává vzpomínky na konci své dráhy, Obama zvolil opačný postup. Strmou politickou kariéru do jisté míry opřel o autobiografii, jejíž český překlad vychází pod názvem Cesta za sny mého otce.

Akademický pop

Helena Březinová

Proč vlastně do češtiny překládat román odehrávající se na norské katedře lingvistiky, jehož hrdinové bádají (kromě jiného) o budoucnosti norštiny v globalizovaném světě? Přinejmenším ze dvou důvodů.

Vybočit z normálu

Jan Gregor

Návrat bývalé první dámy na filmové plátno označuje většina médií za hlavní událost spojenou se snímkem, jenže význam thrilleru zasazeného do prostředí třicátých let předválečného Německa tkví někde úplně jinde. Dokazuje, že se i ve zdejších omezených podmínkách dá natočit žánrový příběh, který si nezadá s větší evropskou produkcí.