0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Česko29. 3. 200932 minut

Nový šéf Evropy

Že tato nesourodá koalice položí vládu, by ještě před měsícem bylo těžko představitelné. Proč se Jiří Paroubek spojil s prezidentem, o němž ještě nedávno naznačoval, že svojí protievropskou politikou žene Česko z EU? Co jiného přece Česko „žene z EU“ než pomoc Václavu Klausovi v odvolání vlády předsedající Evropské unii uprostřed nejtěžší hospodářské krize od sedmdesátých let?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nepřítel na válečné stezce. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřítel na válečné stezce. - Autor: Milan Jaroš
Fotografie: Nepřítel na válečné stezce. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Že tato nesourodá koalice položí vládu, by ještě před měsícem bylo těžko představitelné. Proč se Jiří Paroubek spojil s prezidentem, o němž ještě nedávno naznačoval, že svojí protievropskou politikou žene Česko z EU? Co jiného přece Česko „žene z EU“ než pomoc Václavu Klausovi v odvolání vlády předsedající Evropské unii uprostřed nejtěžší hospodářské krize od sedmdesátých let? A proč šly do „protitopolánkovské koalice“ dvě bývalé zelené poslankyně, které jako svoji prioritu opakovaně uvedly schválení Lisabonské smlouvy, jejíž ratifikace je ale teď pádem vlády vážně ohrožena?

Jak a kdy přesně Jiřího Paroubka napadlo, že se pokusí odvolat vládu, není jasné. Jeho spolupracovníci i on sám o tom dnes nechtějí mluvit. Jak nicméně sám Paroubek naznačil v médiích, bezprostředním impulzem pro něj byla reportáž České televize o pomalém vyšetřování poslance Petra Wolfa – jednoho z Topolánkových přeběhlíků – z jedenáctimilionového podvodu. Když se k tomu přidala zpráva, že vysílání se snaží „zastavit“ premiérův důvěrník Marek Dalík, byla to podle Paroubkových slov „poslední rozbuška“. Podle kuloárových zpráv z nitra ČSSD uvažoval Paroubek následovně: „protikorupční“ útok na vládu může zastavit propad stranických preferencí. A aby nezapadl v mediálním šumu, je potřeba…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc