Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Temné smyčky velkoměst

Na různé nové režisérské sestřihy filmů tvůrců, kteří jsou nespokojeni s podobou, s jakou jejich dílo vstoupilo do kin, jsme si v poslední době už mohli zvyknout. Že ale vezme počin natočený jedním režisérem jeho kolega a výrazně jej předělá, to je ve filmové branži unikum.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Na různé nové režisérské sestřihy filmů tvůrců, kteří jsou nespokojeni s podobou, s jakou jejich dílo vstoupilo do kin, jsme si v poslední době už mohli zvyknout. Že ale vezme počin natočený jedním režisérem jeho kolega a výrazně jej předělá, to je ve filmové branži unikum. Renesanční vídeňský multimediální umělec Timo Novotny vytvořil ve snímku Koloběh života (2006) filmový „remix“ dokumentu Megacities (1997). Rakouský režisér Michael Glawogger se v něm bez růžových brýlí podíval na život v několika světových megalopolích.

Třicet procent přímo převzatého (a přestříhaného) materiálu Novotny doplňuje sedmdesáti procenty nového. V něm mísí Glawoggerem nepoužité původní záběry s vlastními sekvencemi z Tokia, které natočil ve spolupráci s kameramanem Megacities Wolfgangem Thalerem. Vedle japonské metropole nás film doslova vtáhne do atmosféry Mexika, New Yorku, Moskvy a Bombaje.

Na diváckém zážitku má nezpochybnitelný podíl hudba eklektických rakouských Sofa Surfers, kteří filmu elektronickými smyčkami a temnými zvukovými kolážemi dodávají hypnotický náboj. Elektrizující spojení fascinujících filmových obrazů a působivé zvukové stopy připomíná filmové dokumentární eseje Godfreye Reggia Koyaanisqatsi (1983), Powaqqatsi (1988) a Naqoyqatsi (2005).

Novotny má smysl pro zachycení vnitřního rytmu života v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].