Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Opalování bez slunce

„Vyzkoušejte opalování počítačem, computertan.com!“ radí odpočatá žena bronzové barvy z reklamního klipu. Computertan dokáže zařídit, že vás záření z monitoru opálí. Je to prosté, jednoduše si sednete k počítači a chytáte bronz.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jarní obchod s paprsky. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Jarní obchod s paprsky. - Autor: EGP • Autor: Respekt

„Vyzkoušejte opalování počítačem, computertan.com!“ radí odpočatá žena bronzové barvy z reklamního klipu. Computertan dokáže zařídit, že vás záření z monitoru opálí. Je to prosté, jednoduše si sednete k počítači a chytáte bronz. Není divu, že hned první den po spuštění reklamy se v Británii zaregistrovalo 30 000 lidí na test této technologie zdarma.

Opálit se dříve, než venku zase začne svítit sluníčko, je – alespoň v Británii – stále populárnější. Solária tu existují i jako samoobslužné „obchody s paprsky“, které opalují po vhození mince. Často sem chodí chytat bronz i teenageři. Nevědí ovšem, nebo nechtějí vědět, že umělé slunění škodí pokožce, která je ještě ve vývinu. Německý biofyzik a dermatolog Rüdiger Greinert přitom dokázal, že se pak ve zralém věku zvyšuje riziko vzniku melanomu o 75 procent.

A pak je tu ještě módnější a bronzovější způsob opalování – „lék“ Melatonan. Syntetický hormon, který tělo vybudí k zvýšené produkci melaninu, díky němuž má kůže své zabarvení. BBC ho nazvalo „melatonanovou mánií“ a nová posedlost nevypadá zrovna bezpečně. Vstřikuje se injekcí do břicha a vedlejší účinky dosud nejsou prozkoumané: přípravek není v Británii registrovaný, a jeho prodej je tudíž nelegální (stejně jako v Česku). Přesto reportérům BBC stačila chvilka, aby si za 25 liber obstarali jeden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].