Často hledáte, jak…
Obálka vydání 15/2009
15/2009 • 4.–11. 4. 2009

Proč to Klaus dělá?

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Ústí je bohatší o novou nezávislou galerii. Ve sklepě činžovního domu naproti Fakultě umění a designu UJEP bude probíhat zvláštní maraton: každý z vystavujících si vybere autora, který ho v galerii vystřídá. Umělci si tedy vystačí bez kurátorského vedení – začínají autoři dříve spojení s Galerií Emila Filly, jako pokračovatele si zvolili Dominika Langa.

Televize

Jan Gregor

Humanistický a přitom nesentimentální příběh zastává ne až tak tradiční místo ve filmografii tvůrce, který se proslavil filmy se samurajskými náměty. Film zachycuje realitu poválečného Japonska, ale jeho poselství daleko přesahuje dobu svého vzniku.

Knihy

Magdaléna Platzová

Krátké dějiny našeho vesmíru obsáhnou 13 700 000 000 let. Německý astrofyzik bere čtenáře na cestu časem od počátku vesmíru až po jeho studený a temný konec.

Hudba

Pavel Klusák

Klavíristka a zpěvačka, Kanaďanka se slovenskými kořeny, věnuje své dvanácté album bossa nově. Nahrávku aranžoval Claus Ogerman – starý nápaditý profesionál, který býval kapelníkem u brazilského klasika žánru Antonia C. Jobima.

Kapitál vrací úder

Jan Gregor

Producent Bernd Eichinger se nebojí pouštět do filmů o postavách, které sice měly na chod dějin výjimečný dopad, nicméně pomníky se jim za to na náměstích stavět nebudou.

Bible třetího tisíciletí

Jaroslav Formánek

Když v dubnu 1950 v rámci perzekuční „akce K“ státní bezpečnosti za asistence milicionářů zlikvidovala na 219 řeholních domů a do koncentračních táborů internovala 2376 řeholníků, následovalo rabování a plenění klášterů.

Myška a kočka

Pavel Klusák

V první (a pěkně tlusté) knize věnované sdružení písničkářů Šafrán se její autor Přemysl Houda nezabývá tím, jaká byla poetika Hutky, Merty či Třešňáka, co z jejich písní přežilo dobu zrodu a čím to je. Místo toho zkoumá jinou věc, která stojí za to: povahu sedmdesátých let, z níž se zrodily šafránovské paradoxy. Autorští písničkáři se přece téměř vždycky cítí jako jedineční a nesouměřitelní. Proč tedy najednou založili něco mezi odbory, koncertní agenturou a klubem spřízněných duší?

Svaly z Bruselu se vracejí

Jan Gregor

Citový výlev hlavního hrdiny z jedné z úvodních scén filmu JCVD, který tento týden vstupuje do našich kin, patří muži, od kterého bychom podobné projevy příliš nečekali. Mezi jeho komunikační prostředky přece jenom patřily spíše dobře mířené kopy do spánku než nějaké sáhodlouhé slovní litanie. Film francouzského režiséra Mabrouka El Mechriho ale představuje nejpřekvapivější comeback sezony. Belgická legenda bojových umění Jean-Claude Van Damme se po letech zapomnění, kdy chrlil obskurní brakové filmy rovnou pro trh s DVD, vrátil na plátna kin. Bicepsy ale ve filmu ukazuje minimálně.

Národ jako představa

Jaroslav Fiala

Tato kniha dnes patří ke klasice. Šestadvacet let stará práce amerického politologa a odborníka na kultury jihovýchodní Asie Benedicta Andersona Představy společenství. Úvahy o původu a šíření nacionalismu nabourala ve své době řadu mýtů, které obklopovaly formování moderních národů.

Pro služky a taxikáře

Jaroslav Formánek

Hlavní postavy románu Witolda Gombrowicze (1904–1969) Posedlí jedou za odpočinkem, lenošením. Namísto uvolněné prázdninové nálady však ve vlaku panuje křečovitá atmosféra nedůvěry, podezřívání, úzkosti i nevysvětlitelného strachu.

Jak se neuřvat

Magdaléna Platzová

Opera v Česku není populární. Přesto se zájem o toto okouzlující umění lehounce zvedá a lidé se rozhlížejí, co je k vidění a slyšení doma.

Česko

Dnes je zavřeno

Bára Procházková

Lehký, mírný nebo nadýchaný. Protiklad, jaký nabízí realita a původní význam slova, které nosil v příjmení francouzský slovanofil Louis Léger, bychom hledali jen těžko. Pražská Legerova ulice má dnes k lehkosti opravdu hodně daleko. Denně po ní jen směrem do centra města projede kolem padesáti tisíc aut. Teď se tady ale pokoušejí o změnu: šňůra už dva týdny v části ulice nejezdí ve čtyřech, ale pouze ve třech jízdních pruzích. Omezení po dlouhých tahanicích prosadila radnice Prahy 2, aby ulehčila místním obyvatelům, sužovaným nadměrnými exhalacemi a hlukem.

Zlepšete mě, prosím

Kateřina Čopjaková

Dva měsíce nejistoty po neočekávané smrti mladé a zdravé pacientky zatím nezměnily vůbec nic. Jednatřicetiletá žena zemřela letos v únoru na vyhlášené pražské klinice Esthé po operaci, která jí měla zvětšit ňadra. Přestože lékaři tragédii dodnes nevysvětlili, atmosféra v ordinacích plastické chirurgie zůstává na známce „výborná“. Klienti se otázkami po rizicích moc nezabývají. Spíše naopak: poptávka po chirurgickém zkrášlování roste a pumpuje do oboru další a další peníze. A soudě dle západních trendů se směr navzdory krizi nemění.

Krocení českého brouka

Adam Šůra

S každým jarem to začíná znovu a znovu. V největším a nejpopulárnějším českém národním parku se kromě probouzející přírody už dlouhé roky rozpoutávají i celkem vášnivé debaty nad tím, jakým způsobem mají správci Šumavy bojovat s kůrovcem.

V Evropě, nebo s Klausem

Ondřej Kundra, Silvie Lauder

Je to, jako by v autobuse svištícím po dálnici náhle chytil volant jeden z účastníků zájezdu a chtěl ho strhnout nečekaným směrem. Řidič i pasažéři by sice rádi jeli dál po dohodnuté trase, ale nový kormidelník usilovně stáčí kola k výpadovce vedoucí někam na východ, do neznáma. Právě takové jsou vyhlídky Česka v době, kdy roste vliv prezidenta Václava Klause. Stále více je zjevné, že hlava státu chce „svou“ zemi strhnout z hlavního evropského proudu.

Komentáře

Nevěř soudci z Čech

Marek Švehla

V pražském centru napadla trojice mladíků člověka. Napřed mu nadávali, pak po něm házeli dlažební kostky a nakonec ho kopali. Bylo to proto, že měl na hlavě jarmulku. Policie je krátce poté chytila. Během vyšetřování zjistila, že dva z té trojice o den dřív napadli v metru mladíka jen proto, že jim připadal jako punker.

Klub mocných v Londýně

Luděk Niedermayer

Málokteré jednání politiků bylo někdy sledováno s takovým očekáváním jako jednání G 20 v Londýně. Setkání lídrů ekonomik reprezentujících více než 90 procent světové ekonomiky a téměř dvě třetiny obyvatel v době první globální recese si však takovou pozornost zasloužilo.

Těžkopádný Paroubek

Erik Tabery

Jiřímu Paroubkovi se brzy po vstupu do nejvyšších pater politiky začalo říkat buldozer. Jakkoli tato přezdívka není úplně přesná, skrývá v sobě jednu pravdu. Šéf sociálních demokratů se hodí jen na těžkou práci. Ve chvílích, které si žádají jemnost, rozvahu a střídmost, používá sílu.

Rusko v NATO

Jiří Sobota

Jestli je na světě nějaká opravdu úspěšná mezinárodní instituce, jmenuje se NATO. Nejen že existuje už 60 let, ale do puntíku plní smysl, kvůli kterému byla v roce 1959 založena. Severoatlantická aliance měla chránit demokratický Západ proti totalitnímu Východu ovládanému Ruskem. Úkol splněn, SSSR ani Varšavská smlouva dnes neexistují a do řad NATO se i osmnáct let po jejich rozpadu stále hrnou bývalí ruští vazalové. I u nás v Česku má obliba NATO mezi veřejností stoupající tendenci.

Ekonomika

Puč se musí umět

Jan Macháček

Autorovi auditu se občas poštěstí mluvit s českými i zahraničními diplomaty. Česká republika slovy nejmenovaného diplomata právě spáchala destrukci svých zahraničněpolitických zájmů na několik let dopředu. Podle jiného provedla mezinárodněpolitické harakiri v přímém přenosu.

Banky, půl roku poté

Luděk Niedermayer

Náhlý kolaps americké banky Lehman Brothers na podzim loňského roku šokoval finanční svět a během chvíle se zhroutilo impérium investičních bank, těchto vládců Wall Street. Tehdy se zdálo, že takový otřes přinese rychlou revoluci v architektuře světového finančního systému. Jak je to však dnes, jen o pár měsíců později?

Chléb, hry a stín voleb

David Marek

Jak na krizi? Levnějším jídlem! Snížíme daň z přidané hodnoty v restauracích a je to.

Ukažte jim ty peníze

The Economist

Jedním z problémů bohatého člověka je, že nemůže své peníze nechat jen tak zahálet: musí s nimi něco dělat. Pouze málo lidí má dostatečné sebevědomí, aby se do vřavy finančních trhů vrhli sami. Tento problém za ně řeší privátní bankéři – ovšemže za slušný poplatek.

Ohrožené ráje

Tomáš Lindner

Daňové ráje se nyní stávají terčem regulace globálního finančního kapitalismu, kterou nejhlasitěji prosazují Německo a Francie. Do závěrečného devítistránkového dokumentu ze summitu zemí G 20 v Londýně také Němci a Francouzi prosadili větu, že „éra bankovního tajemství je u konce“.