Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Bitva v pirátské zátoce

Podle výzkumů z jiných zemí stahuje a nabízí filmy a hudbu na internetu asi čtvrtina uživatelů, v Česku by to tedy byl nejméně milion lidí. Každý rok je jich několik stovek přistiženo a skončí u soudu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor: Respekt
Autor: Respekt

Ospalý podzimní den v poklidném Klášterci nad Ohří. Najednou přijíždějí policejní auta, z nich vystupují detektivové v civilu. „Koukám na to z okna, a najednou vidím souseda, jak se schovává mezi zaparkovanými auty. Nechtěl jít domů, chtěli mu sebrat počítač,“ vzpomíná Jiří Ouda, majitel firmy Kabel 1, která pro většinu městečka dodává rychlé připojení k internetu. Právě díky neobvykle rychlému připojení si tady lidé, včetně přistiženého souseda, ve velkém vyměňovali nelegálně stažené filmy. A protože se na internetu trochu moc chlubili, neušli pozornosti České protipirátské unie. Klášterec nad Ohří tak získal zajímavý český rekord: na patnáct tisíc obyvatel tady připadá nejméně šestatřicet zabavených počítačů.

Řadu z jejich majitelů čeká soud za to, že nabízeli filmy a hudbu, neboli porušovali autorská práva na internetu.

Je to smůla, uvážíme-li, že stejný zločin páchá zrovna teď několik desítek tisíc obyvatel České republiky. Podle výzkumů z jiných zemí stahuje a nabízí filmy a hudbu na internetu asi čtvrtina uživatelů, v Česku by to tedy byl nejméně milion lidí. Každý rok je jich několik stovek přistiženo a skončí u soudu. Mezinárodní asociace hudebního průmyslu (IFPI) hlásí za poslední dva roky padesátku lidí, které přistihla při sdílení hudby a kteří pak byli odsouzeni většinou k několikaměsíčním podmíněným trestům. Dalších asi sedmdesát viníků se vyhnulo soudu tím,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].