Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Na šťastném závodě

Půl kila masti na psí tlapy, pět kilo zvířecích iontových nápojů a dvě stě kilo syrového masa. Když Radek Havrda balí na cestu, musí být v zavazadle opravdu jen to nejnutnější. A tentokrát potřeboval v autě navíc ještě místo na pohár pro vítěze. V lednu totiž jako první Čech nečekaně vyhrál nejnáročnější evropský závod psích spřežení La Grande Odyssée ve francouzských a švýcarských Alpách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Namasírovat tlapky a jedem. (Psí spřežení Radka Havrdy) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Namasírovat tlapky a jedem. (Psí spřežení Radka Havrdy) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Půl kila masti na psí tlapy, pět kilo zvířecích iontových nápojů a dvě stě kilo syrového masa. Když Radek Havrda balí na cestu, musí být v zavazadle opravdu jen to nejnutnější. A tentokrát potřeboval v autě navíc ještě místo na pohár pro vítěze. V lednu totiž jako první Čech nečekaně vyhrál nejnáročnější evropský závod psích spřežení La Grande Odyssée ve francouzských a švýcarských Alpách. Ještě loni byl šestatřicetiletý geodet z Podkrkonoší přesvědčen, že pokud se chce postavit na start profesionálních závodů, bude se muset odstěhovat do Norska. Během pár měsíců ale nejlepší český „musher“ (jak se lidem z oboru říká) dokázal, že přátelský vztah k psům a přísný tréninkový plán je důležitější než dobré sněhové podmínky a léta zkušeností. „Moji psi jsou šťastní, když běhají po horách. Vykrmování mazlíčků na sedačkách ve městech může naproti tomu někdy hraničit s týráním zvířat,“ shrnuje čerstvý šampion.

Tajný plán

Ze dvora je slyšet smutné vytí. Pes jménem Éro nemůže tentokrát jet s ostatními. Rekonvalescence po operaci uší trvá jen dva týdny, ale už teď by si dal obvyklé tréninkové kolečko. Ostatní psi netrpělivě poskakují kolem černé čtyřkolky a na zavolání jdou jeden po druhém k pánovi. Ten jim oblékne postroj a připne je do spřežení. Smečka má celkem osmnáct členů a na konci sedí musher. Všichni čekají na jeho povel ke startu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].