Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Promrhaných deset let

Na světovém summitu příští týden v Londýně, jehož se poprvé zúčastní americký prezident Barack Obama, bude chybět jedna významná velmoc: Evropa. Pět z dvaceti lídrů na setkání G 20 jsou Evropané, kteří zastupují Francii, Německo, Velkou Británii, Itálii a Evropskou unii, v Londýně bude tedy spousta Evropanů, ale – žádná Evropa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Na světovém summitu příští týden v Londýně, jehož se poprvé zúčastní americký prezident Barack Obama, bude chybět jedna významná velmoc: Evropa. Pět z dvaceti lídrů na setkání G 20 jsou Evropané, kteří zastupují Francii, Německo, Velkou Británii, Itálii a Evropskou unii, v Londýně bude tedy spousta Evropanů, ale – žádná Evropa.

Britský premiér Gordon Brown minulý týden v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropa má tak unikátní postavení, že může hrát vedoucí roli ve snaze světa zvládnout globalizaci. To je sice možné, ale prozatím Evropa naprosto selhává. Na největší finanční a ekonomickou krizi od počátku integračního procesu před padesáti lety zareagovala slabě a nejednotně.

Čína a Spojené státy přijaly masivní stimulační balíčky. Ty evropské jsou v porovnání s Amerikou a Čínou pouhými oříšky. Francouzský ekonom Nicolas Baverez nedávno odhadl jejich celkový objem na jeden a půl procenta HDP. V Americe je to dvanáct…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].