Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Až naprší a uschne

Češi jsou po katastrofálních letních povodních z let 1997 a 2002 na zprávy o vodě citliví. Potíž je, že kromě těch, kdo začátkem března viděli na vlastní oči vodu opouštějící koryto Sázavy, Dyje nebo Moravy, zůstává většina lidí bez jasné informace. Hrozí nám záplavy? Nebo je to zase jen planý poplach?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Letos jde o normální jarní tání. (Hráz na Orlické přehradě) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Letos jde o normální jarní tání. (Hráz na Orlické přehradě) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Povodně jsou tady! Řeky se zklidnily. Řeky se plní po okraj. Praha se připravuje na záplavy. Na horách roztála miliarda kubíků sněhu. Když nezaprší, povodně nebudou. Povodně už nehrozí. Zhruba takhle vypadala v médiích zatím poslední povodňová vlna v Česku. Jarní voda byla nakonec navzdory dramatickým titulkům mírná: voda zatopila pár desítek sklepů, rychle klesla a meteorologové slibují, že pro tentokrát je nebezpečí pryč. Češi jsou po katastrofálních letních povodních z let 1997 a 2002 na zprávy o vodě citliví. Potíž je, že kromě těch, kdo začátkem března viděli na vlastní oči vodu opouštějící koryto Sázavy, Dyje nebo Moravy, zůstává většina lidí bez jasné informace. Hrozí nám záplavy? Nebo je to zase jen planý poplach?

Na hraně

Při troše rozkolísanosti se mohlo zdát, že povodňová vlna se valí i na Prahu – jako první signál pro zvýšenou ostražitost posloužilo uzavření slavných protipovodňových vrat na Čertovce. O pár desítek kilometrů proti proudu byl ale klid. Na největší vltavské přehradě Orlík nic ani náznakem nepřipomíná hektickou atmosféru příprav na hrozící nebezpečí, natož obrázky rezignace před valící se vodou z roku 2002.

„Tehdy jsme na hrázi samozřejmě stát nemohli, otevřeli jsme všechno, kudy se mohla voda valit, a pak už jsme mohli jen čekat. A stejně nám pak vyčítali, jak jsme na ně mohli tu vodu pustit. Ale tahle přehrada umí zadržet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].