Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jaký má dnes NATO pro Českou republiku smysl?

NATO není jen obranným seskupením. Jeho smyslem je to, že sdružuje země zastávající stejné hodnoty, hodnoty demokracie, solidarity a svobody. Konec studené války neznamenal, že tyto hodnoty již není třeba hájit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Haas - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Haas - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Tomáš Haas

bývalý poradce prezidenta, vedoucí Informačního centra vlády

Často slyším, že NATO je překonaná instituce, že koncem studené války ztratilo smysl. Nic nemůže být dále od pravdy. NATO není jen obranným seskupením. Jeho smyslem je to, že sdružuje země zastávající stejné hodnoty, hodnoty demokracie, solidarity a svobody. Konec studené války neznamenal, že tyto hodnoty již není třeba hájit. Svět dnes čelí jiným hrozbám. NATO prochází změnami, které této skutečnosti reflektují. Pevná transatlantická vazba je ale i dnes nejlepší zárukou naší bezpečnosti a stability. Jsme součástí bezpečnostních, ekonomických a politických vazeb

západu. Jejich přetrhání pro nás vždy znamenalo katastrofu. Smyslem NATO je spojenectví pro mír.

Jakub Kulhánek

analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Od svého vzniku bylo prioritou NATO zajištění bezpečnosti. Aliance má dnes však větší ambice, ať už v rámci energetické bezpečnosti nebo spolupráci se zeměmi jako Austrálie či Japonsko. Nehrozí však NATO rozmělnění v moři nových globálních závazků? Naším vstupem jsme vyslali jasný signál o stabilitě a politické vyspělosti. Dnes bychom měli dokázat, že jsme rovnocenným partnerem a umíme obhajovat i obtížná rozhodnutí. ČR by proto měla směřovat své úsilí na konsolidaci raději než nad rozšiřování NATO. Mohlo by se totiž stát, že za dalších 10 let si budeme otázku o smyslu NATO klást v minulém čase.

Petr Suchý

vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií, MUNI

NATO, a v jeho rámci především USA, výrazně přispělo k rozpadu sovětského bloku. Členství v Alianci dává České republice bezpečnostní garance, jaké nikdy předtím neměla. Současně i Česká republika je přínosem pro Alianci, což dokazuje např. aktivní přístup země k účasti na misích NATO (přes skutečně ostudné pokusy značné části poslaneckého klubu ČSSD i tuto oblast zneužít v rámci své populistické politiky). Stále pevně doufám v to, že NATO bude i nadále schopno zajišťovat bezpečnost všech svých členů a to i v době sílící drzosti a tlaku Ruské federace a případné slabosti Obamovy administrativy.

Štefan Füle

Velvyslanec ČR u NATO

Smysl má hned ze tří důvodů. Za prvé vzhledem k novým výzvám, které jsou ve své podstatě daleko komplexnější a složitější než za studené války, jde pořád o jedinou organizaci, která dokáže pro Česko zajistit kolektivní obranu. Je to ta nejsolidnější pojistka naší bezpečnosti, kterou můžeme mít. Za druhé – NATO je pro nás fórem demokratických států k diskusi a přijímání opatření, jak se společně bránit proti novým hrozbám. Máme možnost tyto záležitosti ovlivňovat. A za třetí – je to pro nás způsob, jak nejen mít v současné době 25 spojenců, ale jak se jim zároveň prezentovat jako hodnověrný spojenec, který je schopen na sebe vzít svůj díl zodpovědnosti.

(Diskuse k tématu - zde.)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2009 pod titulkem Anketa: Jaký má dnes NATO pro Českou republiku smysl?