Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Postřílet ty bastardy

Do pekla a zpět. Dovětek českého distribučního názvu filmu v originále nazvaného prostě Rambo přesně vystihuje, o čem je čtvrtý – podle všeho závěrečný – díl ságy o jednom z nejslavnějších amerických akčních hrdinů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pravičácká fantazie dělaná s láskou. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Pravičácká fantazie dělaná s láskou. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Do pekla a zpět. Dovětek českého distribučního názvu filmu v originále nazvaného prostě Rambo přesně vystihuje, o čem je čtvrtý – podle všeho závěrečný – díl ságy o jednom z nejslavnějších amerických akčních hrdinů. Stroj na zabíjení ukovaný z traumatu prohrané vietnamské války rozpoutá největší masakr své bohaté kariéry a po desetiletích strávených v asijském exilu se vrací domů do Států.

Co taky dělat jiného

Scenárista, režisér a představitel hlavní role Sylvester Stallone dovádí svého hrdinu v závěru novinky na americký venkov, kde jsme ho před více než čtvrt stoletím měli možnost vidět coby frustrovaného válečného veterána v prvním díle série (1982). Tehdy se labilní navrátilec z Vietnamu dostal do banálního, ve výsledku značně destruktivního konfliktu s policejním šerifem v malém městečku.

Na působivý thriller navazoval o tři roky později druhý díl, v němž už má růstovými hormony napumpovaný Rambo všechny rysy mytického hrdiny. Bývalý šéf jeho jednotky Sam Trautman ho vyšle na misi do Vietnamu, aby zachránil vojáky léta držené v zajetí. Málokterý film tak přesně vystihl ducha reaganovské éry, pochvalně se o snímku ostatně vyjadřoval sám prezident. „Pravičácká fantazie“, jak onálepkoval snímek Stallone, umožnila Američanům vrátit se symbolicky do jihovýchodní Asie a pořádně to svým protivníkům natřít. Postava nezničitelného svalovce,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].