Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nechutné spolky

Přesně před rokem 150 maďarských intelektuálů – mezi nimi i taková slavná jména jako Péter Esterházy nebo János Kis – vyzvalo soud, aby zakázal Maďarskou gardu, protože ve společnosti „vyvolává strach a protiromské nálady“. Minulý týden soud v Budapešti opravdu prohlásil činnost Maďarské gardy za protiústavní.

Přesně před rokem 150 maďarských intelektuálů – mezi nimi i taková slavná jména jako Péter Esterházy nebo János Kis – vyzvalo soud, aby zakázal Maďarskou gardu, protože ve společnosti „vyvolává strach a protiromské nálady“. Minulý týden soud v Budapešti opravdu prohlásil činnost Maďarské gardy za protiústavní.

Zpráva o zákazu tohoto extremistického spolku, jehož členové už se počítají na tisíce a pochodují v uniformách fašizoidní konfekce, obletěla střední Evropu. Slovenský premiér Robert Fico řekl, že verdikt soudu přispěje k uklidnění slovensko-maďarských vztahů – členové gard už totiž k jeho nelibosti pochodovali i ulicemi měst na slovenském jihu, který prohlašují za součást své maďarské vlasti.

Na Slovensku soud už před několika týdny zakázal podobně nechutný spolek Slovenská pospolitosť, takže to trochu vypadá, jako kdyby soudci na obou stranách hranice vyslyšeli spíše přání politiků než svůj vlastní názor.

Zejména v Maďarsku je to průlomové rozhodnutí. Maďarský soud prvního stupně se totiž postavil proti názoru Ústavního soudu, který v podobných případech zatím vždy dával přednost abstraktní ochraně „politických svobod“ než ochraně lidí před jejich zneužitím. Dá se tedy očekávat právní bitva a Maďarská garda už prohlásila, že výrok soudu nebude respektovat.

V Česku, kde jsou pravicoví extremisté stejně odporní a nebezpeční jako v Maďarsku nebo na Slovensku, mají politici lepší možnosti než jen verbálně apelovat na soudy: mohou se na ně totiž přímo obrátit. A po útoku extremistů na romské ghetto v Litvínově toho také využili. Česká vláda poslala minulý týden Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení Dělnické strany.

Naděje, že pravicový extremismus ve střední Evropě zeslábne či zcela zmizí, je bohužel planá. Hrozí spíše opak. Před týdnem v německém Pasově kousek od českých hranic pobodal neonacista šéfa tamní policie za to, že několikrát odvážně zakročil proti radikálům.

Ale naděje, že politikové a soudy konečně vyslyší hlas intelektuálů a občanských aktivistů, kteří už léta upozorňují na nebezpečí šíření nenávisti vůči menšinám, snad marná není. Argument maďarského soudu, že Maďarskou gardu je třeba rozpustit, protože „vyvolává strach v některých skupinách obyvatelstva“, je přesný a jako kdyby citoval z prohlášení 150 intelektuálů. V Budapešti takový výrok už dokonce vyžaduje i jistou odvahu. Byl nejvyšší čas ji nalézt.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].