Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

1938: Šach mat, pánové

Američanka Gisela Khan Gresserová, která zemřela právě před osmi lety, byla jednou z prvních šachistek, které se osmělily vystoupit z ženských kroužků a utkat se s nejlepšími hráči opačného pohlaví.

Letité zoufání nad nedostatkem žen v české politice nám může zpříjemnit jedno zjištění: jsou disciplíny, které jsou na tom ještě hůř. Nemáme teď na mysli profesionální box nebo zásahové policejní sbory, kde se přítomnost něžného pohlaví příliš neočekává. Pod drtivou nadvládou mužů zůstává i jedna fyzicky veskrze nenáročná činnost – šachy. Mezi sto nejlepšími velmistry planety najdeme v současné době jedinou ženu, Maďarku Judit Polgárovou. Američanka Gisela Khan Gresserová, která zemřela právě před osmi lety, jí kdysi vyšlapala cestu. Byla jednou z prvních šachistek, které se osmělily vystoupit z ženských kroužků a utkat se s nejlepšími hráči opačného pohlaví.

Mořská inspirace

Psal se rok 1938 a na zaoceánské lodi směřující z Evropy do New Yorku byla nuda k uzívání. Gisela Gresserová, vracející se domů, už přečetla všechny časopisy a nevěděla co dělat. Když jí padla do oka šachová učebnice na stolku spolucestujícího, sotva ji asi napadlo, že právě přichází zlomový okamžik jejího života. Manželka úspěšného právníka a matka dvou dětí žila poklidný život bez velkých ambicí. Věk, kdy obvykle poprvé zazáří budoucí šachoví velmistři, měla dávno za sebou – bylo jí dvaatřicet. Ostatně šachy hrála Gisela naposledy v dětství a i tehdy jen příležitostně. Když jí však spolucestující půjčil šachovou příručku, svět kostkovaných nákresů, rozmanitých zahájení a bojových strategií ji okamžitě okouzlil. Na souš…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].