Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

První česká recese

Českou ekonomiku čeká velké zpomalení růstu. Všimli si toho už analytici i politici. Zdá se být zatím nepravděpodobné, že se dočkáme skutečné recese, ale pokles prosperity pocítí většina z nás už poměrně brzy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Znáte nějaký recept na krizi? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Znáte nějaký recept na krizi? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Českou ekonomiku čeká velké zpomalení růstu. Všimli si toho už analytici i politici. Zdá se být zatím nepravděpodobné, že se dočkáme skutečné recese (tedy tří po sobě jdoucích čtvrtletí se záporným růstem ekonomiky), ale pokles prosperity pocítí většina z nás už poměrně brzy.

Záporné hodnoty růstu ekonomiky jsme již v minulých letech zažili. Bylo to na začátku ekonomické transformace (pokles v roce 1991 přesáhl 10 procent) i koncem 90. let, kdy země čelila mimo jiné důsledkům transformačních chyb předchozích let (v letech 1997 a 1998 zpomalila ekonomika o necelé jedno procento). Nynější epizoda však přináší zcela novou zkušenost, neboť se utkáme s krizí, která zasáhla naši dobře fungující domácí ekonomiku zvenčí. Důsledky světové finanční krize a celosvětového snížení poptávky nemohou zvrátit ani sebelepší domácí politiky. Dokonce i stabilní a efektivní české podniky budou novou situací vážně postiženy. Dnes jde tedy už o to, zda přibrzdění naší ekonomiky bude jen tak dlouhé a hluboké, jak vyplyne z vývoje v našem okolí, anebo zda si je špatnými rozhodnutími prodloužíme, či dokonce prohloubíme.

Malá a otevřená ekonomika

Tímto termínem se rozumí země, které jsou ekonomicky malé a přitom mají vůči své velikosti vysoký poměr zahraničního obchodu. Zatímco ekonomiky typu USA nebo eurozóny exportují zhruba jen ekvivalent 10 až 20 procent svého domácího produktu (jsou velké a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].