Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Audit Jana Macháčka

Neblaze veselé třešničky strany KSČM shlížejí na všechny, kteří se budou do voleb pohybovat v České republice po železnici a čekat na nádražích.

Komunistická železnice

3. 9. 2008 

Neblaze veselé třešničky strany KSČM shlížejí na všechny, kteří se budou do voleb pohybovat v České republice po železnici a čekat na nádražích. Postiženi budou ti z nás, kdo jezdí vlakem do práce a z práce, a pokud nestačí včas „odvrátit“ zrak, udělá se nevolno i těm, kdo dráhu používají o víkendu k rekreačním účelům. Za pět milionů korun získají Filipovi soudruzi tisíc reklamních rámečků ve vlacích, sto padesát city lightů a bočních polepů železničních vagonů a stovku velkých billboardů.

Překvapí to ještě v zemi, kde je komunista místopředsedou sněmovny a daňoví poplatníci mu platí auto s řidičem? Překvapí to ve státě, kde daňoví poplatníci dotují komunistickou stranu stovkami milionů korun? A jak se může někdo divit, když v hlavním městě Praze mají komunističtí zastupitelé na starosti kontrolu a revizi hospodaření?

Nasdaq jako radar

4. 9. 2008

Podle agentury Reuters má americká elektronická burza Nasdaq zájem o pražskou burzu, která je k mání za 300 milionů dolarů. Kdyby se transakce podařila, je to pro českou ekonomiku a její budoucí rozvoj stejně důležitá zpráva, jako je americký radar pro naše bezpečnostní zakotvení v západním světě.

Pražská burza sice vydělává svým akcionářům peníze, ale zjevně slouží především několika velkým hráčům, kteří si skrze ni spokojeně vyměňují balíky peněz a akcií. Český kapitálový trh selhává v tom, že ekonomice nedává klíčové životodárné impulzy, aby byl jejím srdcem, aby byl relevantním konkurentem bankovního sektoru jako zdroj financování rozvoje nových podniků, technologií, expanzí a nápadů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2008 pod titulkem Audit Jana Macháčka