Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kdo platí za pořádek při sportovních a jiných akcích?

Kdo hradí náklady spojené se zajištěním pořádku na různých sportovních akcích, zejména fotbalových a hokejových utkáních, a při pochodech neonacistů?

Kdo hradí náklady spojené se zajištěním pořádku na různých sportovních akcích, zejména fotbalových a hokejových utkáních, a při pochodech neonacistů?

MARTIN SPRÁVKA

Ptali jsme se Veroniky Benediktové z tiskového oddělení policejního prezidia a tiskového mluvčího AC Sparta Praha Jakuba Otavy:

Pořádek na sportovních akcích zajišťuje Policie ČR, jak jí ukládá zákon. Bohužel výši nákladů na utkání nejnáročnější z pohledu bezpečnosti, například fotbalové utkání Sparta Praha – Baník Ostrava, se od policejního prezidia nedozvíme. „Náklady jsou hrazeny z rozpočtu Policie ČR a nejsou konkrétně vyčíslovány stejně jako u demonstrací a pochodů,“ odpovídá e-mailem mluvčí Benediktová. Naopak tiskový mluvčí fotbalového týmu AC Sparta Praha Jakub Otava je konkrétnější: „Na každý zápas si objednáváme pořadatelskou službu, která má za úkol i udržení pořádku a klidu na stadionu.“ Při nejnáročnějších zápasech, třeba s ostravským Baníkem, odměna pro pořadatelskou službu výrazně roste. „Není to levná záležitost. Často pořadatelské agentuře za náročný zápas zaplatíme i více než dvě stě tisíc,“ říká do telefonu Otava.

Pořadatelské náklady se pro sportovní kluby pravděpodobně od počátku příštího roku výrazně zvýší. Podle policejní reformy, kterou předložil v parlamentu ministr vnitra Ivan Langer za ODS a jež byla podepsána prezidentem Václavem Klausem minulý týden, by pořádková policie na stadionech dále nepůsobila. Klid a bezpečnost by musel zajistit výhradně pořadatel. Policisté by nastupovali jen v kritických případech, kdy by už pořadatelská služba situaci nezvládala. Přesto i nadále by policie doprovázela fanoušky během jejich cesty na sportovní utkání.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2008 pod titulkem Kdo platí za pořádek při sportovních a jiných akcích?