Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Kdo je tady zbabělec?

Vyšetřování, šikana, zákaz létání a hrozba kriminálem za hovor s novináři. Tohle všechno dnes zažívají piloti vrtulníků, kteří před půl rokem upozornili dopisem ministryni obrany Vlastu Parkanovou na špatnou situaci v jejich útvaru a na zbytečné (a korupční) vyhazování armádních peněz.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kam je přesuneme teď? Do Prahy, Náměště, nebo Afghánistánu? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Kam je přesuneme teď? Do Prahy, Náměště, nebo Afghánistánu? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Vyšetřování, šikana, zákaz létání a hrozba kriminálem za hovor s novináři. Tohle všechno dnes zažívají piloti vrtulníků, kteří před půl rokem upozornili dopisem ministryni obrany Vlastu Parkanovou na špatnou situaci v jejich útvaru a na zbytečné (a korupční) vyhazování armádních peněz. Armáda své vzpurné piloty vykreslila jako zbabělce, kteří se bojí nasazení ve válce. Respekt má ale k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že s tou zbabělostí je to trochu jinak. Příběh o „nedostatku odvahy“ českých vojáků je spíš zprávou o diletantismu armádního velení, neschopného dobře zorganizovat tak jednoduchou záležitost, jako vyslání tří vrtulníků do boje.

Sedal na ně prach

V nejbližších měsících opustí letectvo dvacítka vrtulníkových pilotů a členů „létajícího personálu“. Kdyby zůstali, asi by je čekala od příštího léta služba v české misi NATO v Afghánistánu. Nikdo z nich nepřipouští ani na vteřinu, že by za jejich odchodem stál strach z nasazení ve válce, jak to proklamuje česká generalita. Bohužel ani jeden z pilotů nechce podepsat svá tvrzení jménem: hovor s novinářem je porušením rozkazu a hrozí za něj kriminál.

Ten zamotaný příběh začal už před čtyřmi lety. Tehdy česká vláda rozhodla ve složitém, nepřehledném – a korupcí zavánějícím – jednání o deblokaci ruského dluhu vůči Česku tak, že část dluhu si nechá proplatit v dodávce šestnácti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].