Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Chápu, že musíte dodržovat určitý rozsah článků, ale používáním zavádějících zjednodušení jejich kvalitě rozhodně neprospějete.

JAK SE DĚLÁ PARTA

RESPEKT 31/08

Nic proti běhání po lese nebo cucání hašlerek

Už dlouho jsem nečetl něco, co by tak zavánělo PR nebo reklamou. Aby bylo jasno, osobně autorce přeji, aby se podobného kurzu zúčastnila, ujasnila si osobní cíle a pocucala nalezené hašlerky. Tedy pokud jí osobně takový způsob trávení volného (nebo povinně volného) času vyhovuje. Možná redakce Respektu podobnou akci zorganizuje.

Idea teambuildingu je nepochybně skvělá, ale může fungovat pouze za předpokladu, že na hru přistoupí všichni zúčastnění. Ne vždy tomu tak ale je, spíš se obávám, že jen zřídka.

Z reakcí několika známých vím, že podobné akce jsou často nařízeny vedením, mnohdy proto, že v určitých fondech jsou prostředky na „rozvoj lidských zdrojů“, které je potřeba do určité doby vyčerpat a v příslušném auditu se teambuilding bude dobře vyjímat… A na poptávku reaguje nabídka. Přítomní jsou nuceni k aktivitám, které jsou pro ně nepříjemné, jsou nepřiměřené jejich věku, bez toho, že by jim někdo vysvětlil, co skvělého to jejich práci přinese.

Aby bylo jasno, jsem 36letý psycholog, a možná nejeden kolega nebo kolegyně se živí organizováním a prováděním podobných akcí. Nemám nic proti běhání po lese, bubnování na djembe (právě naopak) nebo cucání hašlerek. Dokonce uznávám, že to může i fungovat, pokud to někomu osobně připadá přitažlivé. Ale nenahradí to (ani nenapraví) běžnou komunikaci mezi lidmi, pokud předtím nefungovala.

Doporučuji, abyste se zajímali i o nesporně zajímavé negativní zkušenosti lidí s touto formou řízení lidských zdrojů.

Tomáš Urbánek

KDYŽ DOVOLENÁ, TAK DOVOLENÁ

RESPEKT 31/08

Rady nepomohou

Pokud je někdo špičkový manažer nebo podnikatel, tak by snad měl být schopen si vybrat takovou dovolenou, jakou sám chce a potřebuje – a nemusí mu nikdo radit. Patologické workoholiky stejně nikdo k odpočinku nepřinutí. Pak mohou být i podnikatelé, kteří z náboženských důvodů spojují svoji pracovitost s dobrovolným puritánstvím – ale to by byla v dnešní době opravdu rarita.

Vladimír Milevský

KDO JE PRO, AŤ KLIKNE

RESPEKT 30/08

Svět Wikipedie

Celkem dobrý příspěvek, avšak s menšími chybami a většími zjednodušeními. Píšete, že Češi patří mezi jedenadvacet národů, jejichž Wikipedie dosáhly či přesáhly počet sta tisíc hesel. Ve skutečnosti jsou Wikipedie postaveny na jazykové bázi, kdy příslušníci několika národů se stejným jazykem pracují na společné Wikipedii (typickým příkladem je anglojazyčná či francouzská Wikipedie). Naopak v jiných případech příslušníci jednoho národa pracují na dvou a více Wikipediích v závislosti na jejich jazyce. Typickým příkladem jsou dvě norské Wikipedie: jedna je založena na jazyce bokmal a druhá na nynorsk – nové norštině.

Úplně mimo je označení správců za „šéfy“. Jejich pravomoci spočívají pouze v možnosti zamknout článek v případě sporu, případně zablokovat zlobící či nepohodlné (bohužel) uživatele. Správci rozhodně nemají z titulu své funkce právo rozhodnout, která strana sporu má pravdu. Chápu, že musíte dodržovat určitý rozsah článků, ale používáním zavádějících zjednodušení jejich kvalitě rozhodně neprospějete.

Sveter

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].