Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Všechno čili

Na první ochutnání je to prostě minerálka s příchutí. Jenže pak se v krku rozlije chuť mírně pálivá. Je to totiž minerálka s příchutí manga a čili, kterou na německý trh nedávno uvedla značka Bonaqua.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Na první ochutnání je to prostě minerálka s příchutí. Jenže pak se v krku rozlije chuť mírně pálivá. Je to totiž minerálka s příchutí manga a čili, kterou na německý trh nedávno uvedla značka Bonaqua. Je to jen další důkaz, že čili je v Německu opravdový hit. Zvláště teď, když nastaly „hice“.

Máčet si svůj currywurst v co nejpálivější omáčce, to je nová forma německého vuřtového folkloru. Na začátku června se v jednom imbissu v Porýní konalo za veselého říhání první německé mistrovství v této chlapácké disciplíně. Nejpálivější omáčky byly desetkrát pálivější než tabasco.

Ovšem čili se teď dostává i k mnohem méně ostrým zákazníkům. Například v berlínském obchodě Kakao, zaměřeném na milovníky kvalitních čokolád, mají několik druhů čokolády s čili. Mimo jiné také luxusní bonboniéry, kde si vybíráte mezi cukrátkem s příchutí čili (pálivější papričky) nebo jalapeňos (méně pálivé, lehce nahořklé). Ke koupi je také čokoládový nápoj s čili (jak to měli rádi Aztékové).

Ovšem na německém trhu je možné se popálit i o překvapivější věci, třeba med s čili, višňovou marmeládu s čili, buráky s čili, o různých olejích a omáčkách ani nemluvě. Německý národ prostě spaluje nová vášeň, ne-li závislost, kterou si sami pojmenovali jako kapsicinoholismus.

Právě kapsicin je látka, která dělá z jedení papriček peklo i požitek. Při nárazu této látky na nervová zakončení jazyka se v těle uvolňují endorfiny, tedy hormony, které zlepšují náladu a zahánějí únavu a bolest. A čím více kapsicinu, tím víc radosti a tím víc SHU čili jednotek pálení. Pálení se totiž porovnává na Scovillově stupnici a udává se v SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika má nulu, zmíněné jalapeňos mají 4 tisíce, tabasco má 30 tisíc, pěkně povedená paprička může mít třeba i 150 tisíc. Před několika lety byla v indickém Ásámu objevena paprička bhut jolokia, která má milion SHU a indická vláda nechala zkoumat možnosti jejího využití pro vojenské účely.

Ovšem zkoumat účinek čili není snadné, nechtějí ji pozřít pokusné krysy, psi ani šimpanzi. To jen kapsicinoholici si ho míchají do vuřtů, do zmrzliny, do kokainu. A teď už dokonce i do sodovky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].