Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výstavy

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: K. M. Chotek • Autor: Respekt
Autor fotografie: K. M. Chotek • Autor: Respekt

Karel Maria Chotek: Fotografie

Galerie Josefa Sudka, Praha, 5. 6.–31. 8.

Hrabě Chotek byl členem vídeňského Camera-Clubu, pozornost amatérský fotograf na sklonku 19. století soustředil především na návštěvníky a okolí zámku Velké Březno. Stoupenec secesního piktorialismu zároveň nafotil svatbu Žofie Chotkové s Františkem Ferdinandem d’Este.

Jan Šerých: Poslední snímek

Ateliér Josefa Sudka, Praha, 29. 5.–29. 6.

Ten záběr netrvá ani vteřinu: malý zelený záblesk z tanku na protějším kopci, a pak se scéna ponoří do tmy. 16. dubna zabil kameramana agentury Reuters izraelský tank, paradoxně to byla nejslavnější reportáž mladého novináře. Malíř Jan Šerých se nyní k události vrací v sérii fotografií abstraktních geometrických šablon, čímž se z ní snaží setřít bulvární nátěr.

Vítězslav Nezval: Obrazy a kresby

Nová výstavní síň v Chrudimi, 21. 5. –10. 8.

K 50. výročí úmrtí básníka, jemuž to za psacím stolem slušelo mnohem víc než za řečnickým pultíkem, připravil Památník národního písemnictví putovní výstavu představující jeho koláže a malby. K vidění je i portrét Klementa Gottwalda.

Renáta Drábková: Hosté

Galerie Peron, Praha, 3.–29. 6.

Teletubies zdeformovaní radioaktivním spadem, slepá embrya z klínů démonů. Drábková neví, odkud její poťouchlí hosté přicházejí, ale snaží se je namalovat v té podobě, v jaké se jí ukazují. Byť to nezřídka není zrovna dvakrát konejšivý pohled.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].