Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Grázlové v národním týmu

Projekt skupiny Guma Guar na portrétech Mrázka, Barkové, Krejčíře či Koženého oznamoval, že i tihle grázlové jsou „v národním týmu“, že i oni jsou pro olympiádu v Praze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sbohem a váleček. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Sbohem a váleček. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Někdo si s tím musel dát práci: obešel všech sedm obřích plakátů a poctivě je tmavě přetřel, aby nešlo poznat, co na nich je. Pod přemalovaným portrétem mafiána Františka Mrázka pak nechal váleček na tyči upatlaný od barvy. Zatím neznámý člověk tak předminulý pátek vyřešil s pomocí kbelíku barvy dilema, které nastalo v galerii Artwall pod pražskou Letnou. Projekt skupiny Guma Guar na portrétech Mrázka, Barkové, Krejčíře či Koženého oznamoval, že i tihle grázlové jsou „v národním týmu“, že i oni jsou pro olympiádu v Praze. Jenže galerii od společnosti Praha olympijská záhy dorazila stížnost, že Guma Guar zneužila její oficiální logo.

V původní podobě jsou plakáty k vidění na stránce gumaguar.bloguje.cz. Radikální aktivisté jsou zvyklí komunikovat po internetu, vybrali si ho i pro odpovědi na otázky Respektu. „Nechtěli jsme za žádnou cenu ustoupit. Podle právníků totiž máme právo toto logo použít k nekomerčním účelům,“ píše přes skype Richard Bakeš pod přezdívkou Karel Marx. A nevydělala skupina na akci tím, že se parodováním olympijské kampaně zviditelnila? Bakešův kolega Milan Mikuláštík, jehož ikonku na skypu zdobí portrét Michaila Bakunina, vzápětí odpovídá: „Vzhledem k tomu, že své výtvory odmítáme prodávat, tak tento argument nedává smysl. Ze strany potrefených politiků to ostatně slýcháme často: jestliže je někdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].