Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V Praze dráž než v New Yorku

Když nedávno začala společnost Sazka prodávat vstupenky na utkání kanadsko-americké Národní hokejové ligy, které se má na podzim mimořádně uskutečnit v Praze, nejlevnější z nich stál skoro dva tisíce korun.

Způsoby, jak se předraženým cenám bránit, existují. Chce to ale energii a čas. Když nedávno začala společnost Sazka prodávat vstupenky na utkání kanadsko-americké Národní hokejové ligy, které se má na podzim mimořádně uskutečnit v Praze, nejlevnější z nich stál skoro dva tisíce korun. To je přitom třikrát víc, než kolik stojí podobný lístek v Americe. Jenže ani tak velký rozdíl zájem Čechů neodradil: podle Sazky byly pražské vstupenky během jednoho dne pryč.

Jsou už tedy Češi tak bohatí, že ochotně platí řádově víc než lidi na Západě? Nebo v čem je problém zdejších často předražených cen a jak tomu z pozice kupujícího čelit?

Jde to pomalu

Lidé zvyklí na české ceny jsou často překvapeni, když zjistí, jak levně se dá nakupovat na „drahém“ Západě. Má to samozřejmě řadu příčin, ne vždy si ale vystačíme s ekonomickým vysvětlením nižší konkurence nebo ochoty platit za exkluzivitu třeba v podobě NHL. Ve hře je i psychologie související s minulostí neboli domnělý pocit z luxusu tam, kde žádný není.

S kapitalismem přišla do Česka představa, že tvorba cen je zcela volná a jejich výše tedy závisí pouze na dohodě mezi prodavačem a zákazníkem. To je ale velmi zjednodušený pohled. V praxi zaběhlých tržních ekonomik existují minimálně dva nástroje, které ceny ovlivňují: různá byrokratická rozhodnutí, jimž se zjednodušeně říká mantinely, a za druhé jakási slušnost, která v obchodě bez ohledu na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].