Často hledáte, jak…
Obálka vydání 2/2008
2/2008 • 5.–12. 1. 2008

2008/2

Kultura

Alois Nebel: Lavorovice

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Seriálový komiks založeným na postavách ze známé trilogie Alois Nebel od spisovatele Jaroslava Rudiše a kreslíře Jaromíra 99, což je pseudonym zpěváka skupiny Priessnitz Jaromíra Švejdíka.

Štěstí v otroctví

Jan Gregor

Píše-li někdo o dánském režisérovi Larsi von Trierovi, hned se mu na mysl derou přízviska jako skandalista nebo provokatér.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Sláva, ty jsi malíř

Jan H. Vitvar

Když malujete, ke frustraci vám to úplně stačí: Cenu Jindřicha Chalupeckého, jež je u nás měřítkem toho, co je na současné výtvarné scéně nejkvalitnější a nejaktuálnější, získal čistokrevný malíř naposledy v roce 1993.

Různé podoby konce světa

Jan Gregor

Na počátku švédského filmu Ty, který žiješ (2006) se čtyřicátník v košili a kravatě probudí na gauči z noční můry.

Blogy: zatím jen doplněk

David Antoš

Šéf on-line vydání deníku New York Times Martin Nisenholtz a internetový popularizátor Dave Winer spolu před pěti lety uzavřeli zajímavou sázku: umístí se lépe ve výsledcích Googlu pro pět nejdůležitějších zpráv roku 2007 články z webu NYT, nebo z některého blogu?

Dějiny jsou data i slzy

Jaroslav Formánek

Rozhovor s Hanou Frejkovou

Vesmír uvnitř Karlheinze Stockhausena

Pavel Klusák

Karlheinz Stockhausen, intelektuální mystik věřící v Boha i ve velikost a sílu vesmíru, nevyzpytatelný egocentrik. Život jednoho z největších hudebních vizionářů dvacátého století se v prosinci uzavřel.

Pohlaví jen zdánlivě silné

Jan Gregor

Aby se člověku rozsvítilo, k tomu někdy stačí docela málo. Dopplerovi, hlavnímu hrdinovi stejnojmenného románu jednoho z nejpopulárnějších současných norských spisovatelů Erlenda Loea (1969), k tomu napomohl pád z kola.

McEwanova stará dobrá Anglie

Hana Ulmanová

Když loni v Británii vyšla prozatím poslední próza Iana McEwana (1948), podle londýnského listu Sunday Times se její autor konečně stal „národním spisovatelem“.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Otevřená truhla s poklady

Tereza Brdečková

Jednou za čas se ve světové literatuře opakuje podobný příběh: velcí nakladatelé objeví romanopisce, který je pevně srostlý se svým „exotickým“ jazykem nebo kulturou, a dostanou jeho dílo i osobnost na mezinárodní půdu.