Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Sláva, ty jsi malíř

Když malujete, ke frustraci vám to úplně stačí: Cenu Jindřicha Chalupeckého, jež je u nás měřítkem toho, co je na současné výtvarné scéně nejkvalitnější a nejaktuálnější, získal čistokrevný malíř naposledy v roce 1993.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Přidaná hodnota věcnosti. (Obrazy Filipa Černého) - Autor: Filip Černý • Autor: Respekt
Fotografie: Přidaná hodnota věcnosti. (Obrazy Filipa Černého) - Autor: Filip Černý • Autor: Respekt

Když malujete, ke frustraci vám to úplně stačí: Cenu Jindřicha Chalupeckého, jež je u nás měřítkem toho, co je na současné výtvarné scéně nejkvalitnější a nejaktuálnější, získal čistokrevný malíř naposledy v roce 1993. Po Martinu Mainerovi šlo vždy o sochaře, konceptualisty nebo o autory, kteří štětec používají jen jako z jedno z mnoha médií, jimiž se vyjadřují. Jako by už byl klasický závěsný obraz odepsaný.

V posledních letech ho nicméně několik významných výstav (Perfect Tense, Akné) demonstrativně rehabilitovalo jako médium, s nímž je třeba i do budoucna počítat. A ve finále Chalupeckého ceny se představilo pár výjimečných talentů (Bolf, Hošek, Šerých), kterým titul jen těsně unikl mezi prsty upatlanými od akrylu. Takže důvod k optimismu by tu byl. Nový projekt Galerie hl. města Prahy Resetting, který je k vidění v Městské knihovně, může dokonce uklidnit i největší škarohlídy. V současné české malbě se dějí velmi pozoruhodné věci. A respektované výstavní instituci stojí za to je čtvrt roku propagovat.

Nesmělá stafáž

Výstavu připravil Petr Vaňous (1975), kurátor, který patří ke klíčovým postavám, jež se snaží obraz znovu dostat do pozornosti teoretiků, galerií i médií. Tentokrát si vybral pětadvacet autorů – vesměs tak jako on narozených v 70. letech –,kteří se věnují „předmětné malbě, od které se každý z nich svým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].