Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Evropská dimenze volby hlavy státu

Znát jméno a profil alternativního kandidáta je také příležitost využít prezidentských voleb k ujasnění některých základních otázek týkajících se nejvyšší funkce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Autor fotografie: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Jacques Rupnik

(1950) je francouzský politolog a novinář narozený v Praze. Vystudoval Sorbonnu a Harvard, byl redaktorem BBC, v současnosti je ředitelem výzkumu na Fondation des Sciences politiques v Paříži a přednáší na světových univerzitách. Je autorem řady knih.

Znát jméno a profil alternativního kandidáta je také příležitost využít prezidentských voleb k ujasnění některých základních otázek týkajících se nejvyšší funkce. Doposud se debata soustředila na bilanci či zásluhy za ekonomickou transformaci 90. let a na virtuální přepočítávání hlasů pro oba kandidáty. Jednu otázku by měli zákonodárci brát v potaz, až se budou rozhodovat, komu dát svůj hlas, a to je evropský rozměr prezidentské volby. A zde se kandidáti podstatně liší.

I mnozí příznivci dnešního prezidenta začínají totiž považovat za slabinu jeho razantně euroskeptický postoj ve chvíli, kdy má ČR předsedat Evropské unii. V minulých volbách získal Klaus komunistické hlasy silným národoveckým tónem: hájit národní zájmy vůči Německu (Benešovy dekrety) a vůči EU. Dnes je situace jiná: ČR bude předsedat EU, Německo je důležitý soused a partner a členství je hodnoceno pozitivně jasnou většinou obyvatel včetně voličů ODS. Přístup Jana Švejnara se jeví jako daleko více v souladu s novým postavením členské země EU i s hlavní orientací veřejného mínění.

Právní stát a EU. Klausova image…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].