Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Čínský Ježíšek

Anglická organizace New Economic Foundation (www.neweconomics.org) vydala nedávno ve spolupráci s Open University dokument s názvem Chinadependence (Závislost na Číně).

Anglická organizace New Economic Foundation (www.neweconomics.org) vydala nedávno ve spolupráci s Open University dokument s názvem Chinadependence (Závislost na Číně). V něm řada britských ekonomů komentuje rostoucí dovoz čínských produktů do Velké Británie. Čína je viněna z obrovského nárůstu skleníkových plynů, které vytváří její bující průmysl. Vliv Číny na globálním trhu bude i v příštích letech strmě nabývat na významu, s ním i vliv na globální klima a pracovní trh.

Důvěru v levné čínské produkty nabouraly kontroly, které zejména v loňském roce v Evropě a Spojených státech prokázaly řadu zdravotně závadných látek. Jedy vypouštěné do čínských řek a ovzduší pronikají k zákazníkům na evropském kontinentě pomaleji. Podobně jako informace o pracovních podmínkách dělníků v chemičkách vyrábějících pro nás plyšové hračky. Průmysl je hnaný těžbou, pálením uhlí a rychle se zvedající spotřebou ropy. V roce 1993 spotřeba ropy v Číně překročila domácí výrobu, nová naleziště se hledají v zahraničí, z dnešní 40% závislosti na dovozu se předpokládá 70% závislost v roce 2020.

Globální vliv mají i další průmyslová odvětví v Číně – například chemický průmysl. O zdravotní závadnosti některých plastových hraček a vlivu chemického průmyslu Číny na ovzduší se v českém tisku informace tu a tam objevují. Jaký je vliv dřevozpracujícího průmyslu, který pro nás v Evropě vyrábí hlavně nábytek, ale také hračky? Podle zmíněné zprávy Chinadependence je Čína jednou z významných oblastí planety, kde se zpracovává ilegálně těžené dřevo, pocházející především z okolních zemí, z nichž prim hrají lesy ruské, ale také barmské a indonéské.

Ale podívejme se na ty naše vánoční dárky. Odkud se letos vzaly? Ježíšek vyplnil přání syna mít malou fabii. Angličáky (ten název už dlouho neplatí) se však prakticky všechny vyrábí v Číně, včetně českých značek aut. Oblíbili jsme si dřevěné hračky, ještě donedávna by málokoho napadlo dovážet je z druhé strany světa. Předloni jsme (omylem) koupili v Číně vyrobené Člověče, nezlob se. Před Vánocemi čínských výrobků přibylo. Děti poprosily Ježíška o vláčkodráhu, my jej poprosili o nečínský původ. Ježíšek měl problém najít dřevěné hračky evropské. Dřevěné vláčkodráhy jsou většinou čínské, jen výjimečně thajské, byť vyráběné pro zavedené evropské firmy. Nakonec se pod stromečkem evropské vláčky objevily – pro Ikeu je zhotovuje výrobce z Bulharska. Z buku. Radost nám udělal také budík, ale v oblíbeném hodinářství, kam jsme Ježíška poslali, našel jen čínské výrobky. DVD nosiče, byť s obsahem českých pohádek, jsou patrně také východoasijského původu. O oblečení objednaném Ježíškem přes internet si nedělám iluze, většina pochází z Číny. Největším šokem byly letos vánoční ozdoby. Ty jsme koupili sami už před Vánocemi v malém obchodě na vsi. Kupovanými slaměnými doplňujeme ty doma vyrobené. Vyrobeny byly v Číně, podobně jako elektrické svíčky, které přibyly k těm voskovým.

Když to sečtu, třetinu dárků sehnal Ježíšek z čínských továren.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].