Často hledáte, jak…
Obálka vydání 1/2008
1/2008 • 1.–8. 1. 2008

2008/1

Kultura

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Do roku s osmičkou vstupuje Respekt s novým přírůstkem na stránkách kultury – seriálovým komiksem založeným na postavách ze známé trilogie Alois Nebel od spisovatele Jaroslava Rudiše a kreslíře Jaromíra 99, což je pseudonym zpěváka skupiny Priessnitz Jaromíra Švejdíka. Příběh točící se kolem česko-německého železničáře Aloise Nebela a jeho přátel (stejných outsiderů a vyděděnců, jako je on) se odehrává na zapadlém sudetském nádraží v Jeseníkách.

Tvůj velký bratr Google

David Antoš

Podle agentury Hitwise používá vyhledávač Google 65% všech amerických uživatelů internetu.

Co neskončilo v popelnici

Karolína Vránková

Jsme v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, kde do poloviny února probíhá výstava socialistické módy 70. let s názvem Kytky v popelnici. Socialistické televizní estrádě se tu smějí žákyně deváté třídy, které sem přišly se školou.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Sedmadvacet let s Guggenheimem

Jan H. Vitvar

Thomas M. Messer (1919) téměř třicet let strávil v ředitelské židli Guggenheimova muzea v New Yorku a na proslulé rampě točící se spirálovitě od střechy budovy až do sklepa, ze které právě shlíží, uspořádal mnoho klíčových výstav a retrospektiv.

Převrat na AMU

Pavel Klusák

Akademie múzických umění, největší umělecká univerzita ve státě, dostala lekci.

Prázdný a falešný gangster

Jan Gregor

Z každé minuty filmu Americký gangster (2007) je cítit, jak moc se chce Ridley Scott vrátit do první hollywoodské ligy a podráždit libido oscarových akademiků.

Nenápadný způsob akademismu

Terezie Pokorná

Ačkoli se román Boženy Němcové stal východiskem mnoha divadelních podob, na „první scéně“ až do sklonku loňského roku nikdy uveden nebyl – a po návštěvě čerstvé inscenace je na místě se ptát, zda to tak raději nemělo zůstat.

Bilance neveselých životů

Vladimír Karfík

Petra Soukupová (1982) na FAMU studuje filmovou scenáristiku a dramaturgii. Svádí nás to hledat tuto zkušenost i v kompoziční a stylistické podobě jejího literárního debutu K moři.

Zahrada v době ohrožení

Jan H. Vitvar

Je dobré si to vyzkoušet na vlastní kůži: skrz malé okno se díváte na vydlážděný dvůr, pár stromků, fasády okolních domů.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Návrat do země vrahů

Jaroslav Formánek

Když se 20. ledna 1942 na konferenci ve Wannsee rozhodlo o „konečném řešení židovské otázky“, osud 11 milionů evropských Židů byl zpečetěn.